Gnocchi z ricotty z botwinką

2013-09-04
1a-DSC_0048
  • Porcje : 2

Składniki

  • 250g ricotty
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 1/2 ząbka czosnku
  • liście z 1 pęczka botwinki
  • 1 mały buraczek nieco większy od orzecha włoskiego
  • 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
  • 8-10 łyżek mąki pszennej (ja dałam 10)
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki masła

2a-DSC_0060

Przygotowanie

Krok 1

Liście botwinki umyć dokładnie i z każdego wyciąć główny twardy nerw biegnący przez środek liścia. Liście drobno posiekać i przelać wrzątkiem na sitku. Buraczek obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Czosnek drobno posiekać. Na patelnię wlać łyżeczkę oleju wrzucić czosnek, botwinkę oraz startego buraczka i podsmażać na małym ogniu przez ok. 4-5 minut dodając w razie potrzeby 3-4 łyżki wody, aby całość nie przywierała. Gotowe warzywa doprawić niewielką ilością soli oraz pieprzu i pozostawić do ostudzenia.

Krok 2

W misce wymieszać ricottę, parmezan, jajko, ostudzoną botwinę z buraczkiem i wszystko razem wymieszać. Do masy dodawać stopniowo mąkę i mieszać. Dodając mąkę sprawdzać konsystencję, bo być może użyta przez Was ricotta będzie potrzebowała mniej mąki. Dodajemy mąkę do momentu, aż uzyskamy konsystencję pozwalającą na swobodne uformowanie w dłoniach wałeczka z porcji ciasta.

Krok 3

Na blat wysypujemy niewielką ilość mąki i robimy wałeczki obtaczając je w mące. Wałeczki kroić na 2 cm kawałki i na każdym odcisnąć wzór widelcem. W garnku zagotować osolony wrzątek. Na gotującą wodę wrzucać kluseczki i gotować na wolnym ogniu do czasu kiedy wypłynął. Gotowe kluseczki rozłożyć na talerzach i na każdej porcji położyć łyżeczkę świeżego, zimnego masła.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń potrawę

0 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • KLUSKI Z GRZYBAMI

    Kluski z sosem grzybowym

  • pierożki gyoza

    Pierożki gyoza

  • 2A-DSC_0016

    Kluski ziemniaczano-serowe z sosem grzybowym

  • 1aa-DSC_0016 - Kopia - Kolory

    Pierogi ze szpinakiem i kurczakiem

  • 1a-DSC_0056 - Kopia - Kolory

    Pierogi z ricottą i suszonymi pomidorami

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    579,4 kcal
  • Białko

    29,18 g
  • Tłuszcz

    29,88 g
  • Węglowodany

    48,44 g
  • Błonnik

    2.45 g
  • Potas

    445,79 mg
  • Wapń

    476,51 mg
  • Magnez

    45,05 mg
  • Cynk

    2,8 mg
  • Jod

    8,87 µg
  • Witamina A

    672,16 µg
  • Witamina E

    2,21 mg
  • Witamina B1

    0,08 mg
  • Witamina B2

    0,51 mg
  • Witamina B6

    0,05 mg
  • Witamina B12

    0,59 µg
  • Witamina C

    7,51 mg