Gazpacho

2013-08-26
2AA-DSC_0051
  • Porcje : 4

Składniki

  • CHŁODNIK:
  • 1/2 średniej zielonej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 średniej cebuli
  • 1 kg dojrzałych pomidorów, najlepiej malinowych
  • 1 średni ogórek zielony
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżeczka soku z cytryny, posiekana papryczka chilli (bez nasion) i pieprz kajeński
  • DEKORACJA:
  • 1/2 średniej zielonej papryki
  • 1/4 średniego zielonego ogórka
  • DODATKOWO:
  • grzanki z jasnego chleba, upieczone w piekarniku, natarte ząbkiem czosnku

1AAA-DSC_0035

Przygotowanie

Krok 1

Pomidory sparzyć, obrać i oczyścić z nasion. Nasion nie wyrzucać, tylko wszystko co wyjmiemy z pomidorów zgromadzić w miseczce, a następnie przelać przez sitko i dobrze odcisnąć do pojemnika, w którym będą miksowane warzywa.

Krok 2

Ogórek umyć, obrać, oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Cebulę obrać umyć i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i drobno posiekać. Paprykę umyć, oczyścić z nasion i bardzo ostrym nożem obrać cienko ze skórki. Obraną paprykę pokroić w kostkę (połowę odłożyć do dekoracji).

Krok 3

Wszystkie warzywa zmiksować za pomocą blendera na gładką masę, dodać oliwę, doprawić do smaku i dobrze wymieszać.

Krok 4

Schładzać min. 1 godzinę.

Krok 5

Przed podaniem umyć i obrać ¼ ogórka, oczyścić go z nasion, pokroić w kosteczkę, wymieszać z wcześniej pokrojoną papryką i posypać odrobiną soli oraz pieprzu.

Krok 6

Kromki chleba wstawić do piekarnika, ustawić maksymalną temperaturę i piec, aż staną się chrupiące (5-10 minut), gorące grzanki natrzeć czosnkiem z dwóch stron.

Krok 7

Do miseczek nalać schłodzoną zupę, posypać ogórkiem z papryką, podawać z grzankami. Podane składniki odżywcze dotyczą jedynie zupy z dekoracją, nie uwzględniają dodatku pieczywa.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 1
Oceń potrawę

1 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • zupa krem z pietruszki

    Zupa krem z pieczonej pietruszki

  • zupa kurkowa

    Zupa kurkowa

  • zupa rybna

    Zupa rybna z pomidorami i chili

  • 1a-DSC_0055

    Zupa krem z dyni i kukurydzy

  • 1a-AAAADSC_0059

    Rosół wołowo-drobiowy

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    112,68 kcal
  • Białko

    3,16 g
  • Tłuszcz

    5,68 g
  • Węglowodany

    12,23 g
  • Błonnik

    5,21 g
  • Potas

    835,86 mg
  • Wapń

    35,76 mg
  • Magnez

    27,51 mg
  • Cynk

    0,86 mg
  • Jod

    4,83 µg
  • Witamina A

    289,32 µg
  • Witamina E

    4,95 mg
  • Witamina B1

    0,25 mg
  • Witamina B2

    0,12 mg
  • Witamina B6

    0,5 mg
  • Witamina C

    98,16 mg