Galette z grzybami i serem camembert

2014-09-11
  • Porcje : 2-4

Składniki

  • CIASTO:
  • 150g mąki pszennej
  • 90g zimnego masła
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1/4 szklanki zimnej wody
  • szczypta soli
  • FARSZ:
  • 250g oczyszczonych podgrzybków
  • 60g sera camembert
  • 1 łyżka masła
  • 1 bardzo mała cebula lub 1/3 średniej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki wody
  • sól
  • świeży tymianek do podania
  • 1 żółtko + 1 łyżka mleka do posmarowania brzegów ciasta

Przepisów z grzybami ciąg dalszy. Prosta tarta z podgrzybkami ucieszy z pewnością wszystkich amatorów grzybów. Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu. Podczas wyrabiania okaże się być dość kleiste, nie podsypujcie go wtedy mąką tylko z zagniecionego uformujcie kulkę i po zawinięciu w folię schładzajcie przez godzinę. Ciasto z pewnością Wam się odwdzięczy i zachwyci swoim smakiem oraz strukturą.  Zamiast podgrzybków mogą być kurki, borowiki czy nawet pieczarki, ważne żeby Wam smakowało. Moje grzybowe ciastko rozeszło się w kilka minut, dlatego gorąco polecam Wam ten przepis.

galette z grzybami 2

Przygotowanie

Krok 1

Na blacie lub stolnicy posiekać zimne masło z mąką, następnie dodać śmietanę, sól, wodę i szybko zagnieść ciasto. Kulkę ciasta zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.

Krok 2

Grzyby oczyścić, pokroić w grube plastry. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki, cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na maśle zeszklić cebulę, dodać grzyby i czosnek i podsmażać razem ok.4-5 minut. Dolać wodę, oprószyć solą i gotować na wolnym ogniu ok. 12 minut, aż odparuje cały płyn. Ser pokroić w plasterki.

Krok 3

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Krok 4

Ciasto rozwałkować na placek o średnicy 25-30 cm i ułożyć na wcześniej przygotowanej blaszce. Zostawić od zewnętrznej strony margines wolnego ciasta o szerokości 5-7 cm, a na środku placka rozłożyć grzyby, a następnie kawałki sera. Brzegi zawijać do środka, tak by przykryły część nadzienia. Żółtko roztrzepać widelcem z odrobiną mleka i nasmarować nim brzegi ciasta. Ciasto wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 25 minut. Przed podaniem posypać listkami tymianku.

Komentarze do przepisu

  1. posted by ilovebake.pl on September 11, 2014

    musi być cudowna w smaku :)

      Reply
  2. posted by Łukasz on September 11, 2014

    Mmmm, wspaniałe, idealne na grzybową porę! I pierwszy raz widzę galette w kształcie takiego ładnego sześciokąta, wygląda cudnie! :)

      Reply

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń potrawę

0 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • tarta z pomidorami

    Tarta serowa z czerwonym pesto i pomidorami

  • pizza pomidory gorgonzola

    Pizza z pomidorami i gorgonzolą

  • pizza puttanesca

    Pizza puttanesca

  • 2ACA-DSC_0045

    Lahmacun

  • 1a-DSC_0093

    Pizza bianca z bakłażanem i pomidorem