Galette z grzybami i serem camembert
2014-09-11- Danie: kolacja, lunch, obiad, przystawki
- Poziom trudności: średnio trudne
- Porcje : 2-4
Składniki
- CIASTO:
- 150g mąki pszennej
- 90g zimnego masła
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1/4 szklanki zimnej wody
- szczypta soli
- FARSZ:
- 250g oczyszczonych podgrzybków
- 60g sera camembert
- 1 łyżka masła
- 1 bardzo mała cebula lub 1/3 średniej
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 szklanki wody
- sól
- świeży tymianek do podania
- 1 żółtko + 1 łyżka mleka do posmarowania brzegów ciasta
Przepisów z grzybami ciąg dalszy. Prosta tarta z podgrzybkami ucieszy z pewnością wszystkich amatorów grzybów. Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu. Podczas wyrabiania okaże się być dość kleiste, nie podsypujcie go wtedy mąką tylko z zagniecionego uformujcie kulkę i po zawinięciu w folię schładzajcie przez godzinę. Ciasto z pewnością Wam się odwdzięczy i zachwyci swoim smakiem oraz strukturą. Zamiast podgrzybków mogą być kurki, borowiki czy nawet pieczarki, ważne żeby Wam smakowało. Moje grzybowe ciastko rozeszło się w kilka minut, dlatego gorąco polecam Wam ten przepis.
Przygotowanie
Krok 1
Na blacie lub stolnicy posiekać zimne masło z mąką, następnie dodać śmietanę, sól, wodę i szybko zagnieść ciasto. Kulkę ciasta zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
Krok 2
Grzyby oczyścić, pokroić w grube plastry. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki, cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na maśle zeszklić cebulę, dodać grzyby i czosnek i podsmażać razem ok.4-5 minut. Dolać wodę, oprószyć solą i gotować na wolnym ogniu ok. 12 minut, aż odparuje cały płyn. Ser pokroić w plasterki.
Krok 3
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Krok 4
Ciasto rozwałkować na placek o średnicy 25-30 cm i ułożyć na wcześniej przygotowanej blaszce. Zostawić od zewnętrznej strony margines wolnego ciasta o szerokości 5-7 cm, a na środku placka rozłożyć grzyby, a następnie kawałki sera. Brzegi zawijać do środka, tak by przykryły część nadzienia. Żółtko roztrzepać widelcem z odrobiną mleka i nasmarować nim brzegi ciasta. Ciasto wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 25 minut. Przed podaniem posypać listkami tymianku.
posted by ilovebake.pl on September 11, 2014
musi być cudowna w smaku
posted by Łukasz on September 11, 2014
Mmmm, wspaniałe, idealne na grzybową porę! I pierwszy raz widzę galette w kształcie takiego ładnego sześciokąta, wygląda cudnie!