Fusilli z zielonym pesto, kurczakiem, cukinią i fasolką szparagową
2013-08-25- Danie: obiad

- Porcje : 2
Składniki
- 160g makaronu fusilli
- 200g żółtej fasolki szparagowej
- 150g cukini
- mała pojedyncza pierś kurczaka o wadzeok. 150g
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- sól, świeżo mielony czarny pieprz
- PESTO BAZYLIOWE Z MIGDAŁAMI:
- 20g obranych migdałów
- 1 szklanka listków bazylii
- 1 ząbek czosnku
- 5 łyżek oleju słonecznikowego
- 4 łyżki startego parmezanu
Przygotowanie
Krok 1
Pierś kurczaka oczyścić, umyć, po czym pokroić w 1-2cm kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Mięso wymieszać, oprószyć świeżo mielonym czarnym pieprzem i wymieszać z przeciśniętym czosnkiem. Przykryć i odstawić na 15-20 minut.
Krok 2
Cukinię umyć i pokroić w kostkę, podobnie do kurczaka.
Krok 3
Fasolkę opłukać, przebrać, odciąć końce i pokroić na 3-4 cm kawałki, zazwyczaj kroję je po prostu na pół.
Krok 4
W garnku zagotować lekko osoloną wodę. Na wrzątek wrzucić przygotowaną fasolkę i gotować ją przez ok. 12-14 minut. Po 12 minutach sprawdzić, czy jest już ugotowana. Ugotowaną fasolkę odcedzić.
Krok 5
W garnku zagotować lekko osoloną wodę. Na wrzątek wrzucić makaron i ugotować go al dente, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Podczas gdy makaron się gotuje, w dużym rondlu podgrzać łyżkę oleju słonecznikowego. Kurczaka oprószyć solą. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić kawałki kurczaka i podsmażać przez ok. 2 minuty na średnim ogniu, następnie dodać cukinię i smażyć razem kolejne 8-9 minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec dodać ugotowaną fasolkę i podgrzewać razem jeszcze ok. 1 minuty. Doprawić solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Krok 6
Ugotowany makaron odcedzić. Dobrze odcedzony makaron przełożyć do miski i wymieszać starannie z przygotowanym wcześniej pesto, dodać kurczaka z warzywami i ponownie wymieszać. Podawać ciepłe.
Komentarze do przepisu
Średnia ocena
(5 / 5)
1 gości oceniło ten przepis
Powiązane przepisy:
Wartości odżywcze
Dane dotyczą jednej porcji.
-
Energia
807,25 kcal -
Białko
37,19 g -
Tłuszcz
42,77 g -
Węglowodany
68,39 g -
Błonnik
8,46 g -
Potas
1026,57 mg -
Wapń
362,37 mg -
Magnez
133,94 mg -
Żelazo
3,47 mg -
Cynk
2,66 mg -
Jod
11,44 µg -
Witamina A
323,6 µg -
Witamina E
17,28 mg -
Witamina B1
0,31 mg -
Witamina B2
0,41 mg -
Witamina B6
0,76 mg -
Witamina B12
0,55 µg -
Witamina C
34,2 mg