Fusilli z zielonym pesto, kurczakiem, cukinią i fasolką szparagową

2013-08-25
2Bb-DSC_0045
  • Porcje : 2

Składniki

  • 160g makaronu fusilli
  • 200g żółtej fasolki szparagowej
  • 150g cukini
  • mała pojedyncza pierś kurczaka o wadzeok. 150g
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz
  • PESTO BAZYLIOWE Z MIGDAŁAMI:
  • 20g obranych migdałów
  • 1 szklanka listków bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 łyżek oleju słonecznikowego
  • 4 łyżki startego parmezanu

1a-DSC_0034

Przygotowanie

Krok 1

Pierś kurczaka oczyścić, umyć, po czym pokroić w 1-2cm kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Mięso wymieszać, oprószyć świeżo mielonym czarnym pieprzem i wymieszać z przeciśniętym czosnkiem. Przykryć i odstawić na 15-20 minut.

Krok 2

Cukinię umyć i pokroić w kostkę, podobnie do kurczaka.

Krok 3

Fasolkę opłukać, przebrać, odciąć końce i pokroić na 3-4 cm kawałki, zazwyczaj kroję je po prostu na pół.

Krok 4

W garnku zagotować lekko osoloną wodę. Na wrzątek wrzucić przygotowaną fasolkę i gotować ją przez ok. 12-14 minut. Po 12 minutach sprawdzić, czy jest już ugotowana. Ugotowaną fasolkę odcedzić.

Krok 5

W garnku zagotować lekko osoloną wodę. Na wrzątek wrzucić makaron i ugotować go al dente, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Podczas gdy makaron się gotuje, w dużym rondlu podgrzać łyżkę oleju słonecznikowego. Kurczaka oprószyć solą. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić kawałki kurczaka i podsmażać przez ok. 2 minuty na średnim ogniu, następnie dodać cukinię i smażyć razem kolejne 8-9 minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec dodać ugotowaną fasolkę i podgrzewać razem jeszcze ok. 1 minuty. Doprawić solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Krok 6

Ugotowany makaron odcedzić. Dobrze odcedzony makaron przełożyć do miski i wymieszać starannie z przygotowanym wcześniej pesto, dodać kurczaka z warzywami i ponownie wymieszać. Podawać ciepłe.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 1
Oceń potrawę

1 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • pappardelle z kaczką i grzybami

    Pappardelle z kaczką i grzybami

  • stir fry

    Stir fry z krewetkami i tofu

  • linguine z sosem grzybowym

    Makaron z sosem grzybowym

  • tagliatelle pomidory ricotta

    Tagliatelle z pomidorami i ricottą

  • penne z pesto i zielonymi warzywami

    Penne z zielonymi warzywami i pesto

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    807,25 kcal
  • Białko

    37,19 g
  • Tłuszcz

    42,77 g
  • Węglowodany

    68,39 g
  • Błonnik

    8,46 g
  • Potas

    1026,57 mg
  • Wapń

    362,37 mg
  • Magnez

    133,94 mg
  • Żelazo

    3,47 mg
  • Cynk

    2,66 mg
  • Jod

    11,44 µg
  • Witamina A

    323,6 µg
  • Witamina E

    17,28 mg
  • Witamina B1

    0,31 mg
  • Witamina B2

    0,41 mg
  • Witamina B6

    0,76 mg
  • Witamina B12

    0,55 µg
  • Witamina C

    34,2 mg