Frittata ze szparagami, zielonym groszkiem i dymką
2013-08-31- Danie: drugie śniadanie, lunch, śniadanie

- Porcje : 2
Składniki
- 3 jajka
- 2 łyżki pełnotłustego mleka
- 5 zielonych szparagów
- 3 łyżki mrożonego zielonego groszku
- 1 łyżka posiekanej zielonej cebulki
- 30g koziego sera (rolada twarogowa)
- 2 łyżki starego sera bursztyn (można użyć innego wyrazistego twardego sera np. parmezanu)
- 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
Przygotowanie
Krok 1
Włączyć piekarnik i nastawić na 100°C najlepiej grzanie od góry i od dołu z termoobiegiem. Jeśli nie mamy termoobiegu, nastawiamy na 120°C.Potrzebne będzie naczynie np. patelnia, której można używać zarówno na płycie jak i w piekarniku. Naczynie powinno mieć stosunkowo małą średnicę (17-18cm).
Krok 2
Szparagi umyć i ułamać zdrewniałą końcówkę. W garnku zagotować tyle wody, aby główki przygotowanych szparagów postawionych w garnku wystawały ponad powierzchnię wody. Wodę lekko osolić. Na gotującą wodę wrzucić groszek, po 6 minutach włożyć do garnka szparagi i gotować jeszcze 4 minuty. Ugotowane warzywa odcedzić i przelać zimną wodą. Szparagi pokroić na 2 bądź 3 części. Zieloną cebulkę umyć i drobno pokroić.
Krok 3
Jajka wybić do miseczki, dodać mleko, osolić, dodać świeżo mielony czarny pieprz i rozmącić wszystko razem za pomocą widelca.
Krok 4
W naczyniu podgrzać łyżeczkę oleju, wlać roztrzepane z mlekiem i doprawione jajka, następnie wsypać groszek, rozdrobniony w placach kozi ser, starty bursztyn, posiekaną cebulkę, a na końcu rozłożyć szparagi. Podgrzewać jeszcze ok. minutę na małym ogniu, a następnie wstawić do nagrzanego piekarnika na 6-10 minut, aż całość się zetnie.
Krok 5
Podawać gorące z ulubionym pieczywem. Jeśli robicie fritattę dla większej liczby osób, odpowiednio zwiększajcie ilość składników. Jednocześnie można użyć naczynia o nieco większej średnicy (max.20 cm).
Komentarze do przepisu
Średnia ocena
(5 / 5)
3 gości oceniło ten przepis
Powiązane przepisy:
Wartości odżywcze
Dane dotyczą jednej porcji.
-
Energia
232,55 kcal -
Białko
17,44 g -
Tłuszcz
16,03 g -
Węglowodany
4,63 g -
Błonnik
2,08 g -
Potas
338,49 mg -
Wapń
179,91 mg -
Magnez
30,28 mg -
Żelazo
2,72 mg -
Cynk
2,52 mg -
Jod
10,27 µg -
Witamina A
345,02 µg -
Witamina D
1,33 µg -
Witamina E
2,65 mg -
Witamina B1
0,18 mg -
Witamina B2
0,62 mg -
Witamina B6
0,16 mg -
Witamina B12
1,44 µg -
Witamina C
17,42 mg