Frittata ze szparagami, zielonym groszkiem i dymką

2013-08-31
2aac-DSC_0050
  • Porcje : 2

Składniki

  • 3 jajka
  • 2 łyżki pełnotłustego mleka
  • 5 zielonych szparagów
  • 3 łyżki mrożonego zielonego groszku
  • 1 łyżka posiekanej zielonej cebulki
  • 30g koziego sera (rolada twarogowa)
  • 2 łyżki starego sera bursztyn (można użyć innego wyrazistego twardego sera np. parmezanu)
  • 1 łyżeczka oleju słonecznikowego

1aa-DSC_0050

Przygotowanie

Krok 1

Włączyć piekarnik i nastawić na 100°C najlepiej grzanie od góry i od dołu z termoobiegiem. Jeśli nie mamy termoobiegu, nastawiamy na 120°C.Potrzebne będzie naczynie np. patelnia, której można używać zarówno na płycie jak i w piekarniku. Naczynie powinno mieć stosunkowo małą średnicę (17-18cm).

Krok 2

Szparagi umyć i ułamać zdrewniałą końcówkę. W garnku zagotować tyle wody, aby główki przygotowanych szparagów postawionych w garnku wystawały ponad powierzchnię wody. Wodę lekko osolić. Na gotującą wodę wrzucić groszek, po 6 minutach włożyć do garnka szparagi i gotować jeszcze 4 minuty. Ugotowane warzywa odcedzić i przelać zimną wodą. Szparagi pokroić na 2 bądź 3 części. Zieloną cebulkę umyć i drobno pokroić.

Krok 3

Jajka wybić do miseczki, dodać mleko, osolić, dodać świeżo mielony czarny pieprz i rozmącić wszystko razem za pomocą widelca.

Krok 4

W naczyniu podgrzać łyżeczkę oleju, wlać roztrzepane z mlekiem i doprawione jajka, następnie wsypać groszek, rozdrobniony w placach kozi ser, starty bursztyn, posiekaną cebulkę, a na końcu rozłożyć szparagi. Podgrzewać jeszcze ok. minutę na małym ogniu, a następnie wstawić do nagrzanego piekarnika na 6-10 minut, aż całość się zetnie.

Krok 5

Podawać gorące z ulubionym pieczywem. Jeśli robicie fritattę dla większej liczby osób, odpowiednio zwiększajcie ilość składników. Jednocześnie można użyć naczynia o nieco większej średnicy (max.20 cm).

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 3
Oceń potrawę

3 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • naleśniki z bakłażanem

    Naleśniki gryczane z bakłażanem i suszonymi pomidorami

  • gryczane naleśniki

    Naleśniki gryczane

  • fajita z wołowiną

    Fajita z wołowiny

  • naleśniki owsiane

    Naleśniki owsiane z awokado i mango

  • 3A-DSC_0024

    Podpłomyki z botwinką i bryndzą

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    232,55 kcal
  • Białko

    17,44 g
  • Tłuszcz

    16,03 g
  • Węglowodany

    4,63 g
  • Błonnik

    2,08 g
  • Potas

    338,49 mg
  • Wapń

    179,91 mg
  • Magnez

    30,28 mg
  • Żelazo

    2,72 mg
  • Cynk

    2,52 mg
  • Jod

    10,27 µg
  • Witamina A

    345,02 µg
  • Witamina D

    1,33 µg
  • Witamina E

    2,65 mg
  • Witamina B1

    0,18 mg
  • Witamina B2

    0,62 mg
  • Witamina B6

    0,16 mg
  • Witamina B12

    1,44 µg
  • Witamina C

    17,42 mg