Fajita z wołowiny

2014-12-09
  • Porcje : 2 (6 tortilli, po 3 na osobę)

Składniki

  • FAJITA:
  • 250g wołowiny (plaster rostbefu lub polędwicy)
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżka oleju roślinnego (słonecznikowego, z pestek winogron lub rzepakowego)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 zielonej papryczki chili oczyszczonej z nasion
  • 1 łyżeczka świeżej kolendry posiekanej wraz z łodyżkami
  • PAPRYKA Z CEBULĄ:
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 białej cebuli
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • sól
  • TORTILLE PSZENNE:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • nieco mniej niż 1/2 szklanki wrzątku
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • SALSA POMIDOROWA:
  • 2 małe pomidory
  • 1/2 małej cebuli
  • 1/2 zielonej papryczki chili oczyszczonej z nasion
  • sok z limonki
  • sól
  • GUACAMOLE:
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1/2 średniej czerwonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z limonki
  • sól
  • DODATKOWO:
  • gęsta kwaśna śmietana 12% tłuszczu
  • świeża kolendra

Obiecana tradycyjna fajita z wołowiny z dodatkiem podsmażonej papryki i cebuli. Mięso doprawione sokiem z limonki, świeżą kolendrą, czosnkiem i chili zyskuje niebywale świeży smak. Do tego aromatyczna i słodka cebula z papryką, guacamole, kwaśna śmietana, salsa z pomidorów, cebuli oraz chili i odrobina świeżej kolendry. Wszystko zamykamy w pszennej lub kukurydzianej tortilli i pełnowartościowy, pyszny posiłek gotowy. Koniecznie kupcie dobry kawałek mięsa rostbef, albo polędwicę dzięki temu mięso będzie kruche i soczyste.

fajita z wołowiną

Przygotowanie

Krok 1

Mięso umyć. W głębokim talerzu przygotować marynatę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Chili oczyścić z nasion i drobno posiekać. Dodać olej, sok z limonki i posiekaną kolendrę oraz roztarty w moździerzu kmin rzymski. Składniki marynaty wymieszać. Wołowinę natrzeć marynatą z dwóch stron, przykryć drugim talerzem i pozostawić w temperaturze pokojowej na mniej więcej godzinę.

Krok 2

GUACAMOLE: Awokado umyć, przekroić na pół, wyjąć pestkę. Miąższ nakroić nożem w kratkę, po czym wyjść z pomocą łyżki. Miąższ awokado skropić sokiem z limonki i oprószyć solą. Czerwoną cebulę obrać i drobno posiekać. Czosnek obrać i również pokroić bardzo drobno. Dodać cebulę i czosnek do awokado, rozgnieść całość widelcem na papkę w razie potrzeby doprawić jeszcze solą i sokiem z limonki.

Krok 3

SALSA Z POMIDORÓW: Pomidory umyć, wyciąć szypułkę, przekroić na pół, wyjąć nasiona. Miąższ wraz ze skórką pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Chili z nasionami lub bez w zależności od poziomu ostrości jaki lubicie pokroić drobno. Pomidory, chili i cebulę oprószyć solą, skropić obficie sokiem z limonki i dokładnie wymieszać.

Krok 4

CIASTO NA TORTILLE: Do mąki dodać sól. Wrzątek wymieszać w szklance z olejem, mieszaninę wlać do mąki z solą, wymieszać łyżką następnie zagnieść bardzo plastyczne i dość miękkie ciasto. Na podsypanym mąką blacie zrobić wałek z ciasta i pociąć go na sześć części. Z każdej uformować kuleczkę, włożyć do miski i nakryć ściereczką.

Krok 5

PAPRYKA Z CEBULĄ:Papryki umyć, oczyścić z nasion i pokroić na paski. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Do rondla wlać dwie łyżki oleju, dobrze rozgrzać po czym wrzucać na rozgrzany tłuszcz cebulę i paprykę. Smażyć co jakiś czas mieszając przez 5-7 minut. Pod koniec oprószyć solą.

Krok 6

MIĘSO:Patelnię grillową lub ewentualnie zwykłą natłuścić odrobiną oleju i mocno rozgrzać. Stek oczyścić z marynaty i oprószyć z dwóch stron solą. Ułożyć stek na rozgrzaną patelnię i smażyć po 2-3 minuty z każdej strony na średnim ogniu. usmażone mięso zdjąć z patelni położyć na talerzu, można przykryć folią lub drugim talerzem i pozostawić na 5 minut, aby mięso odpoczęło. Po upływie tego czasu pokroić mięso w plasterki lub na paski.

Krok 7

Kulki ciasta obficie podsypywać mąką i rozwałkowywać na niezbyt duże placki. Smażyć na suchej patelni po 1-2 minuty z każdej strony do czasu kiedy zaczną pojawiać się ciemne plamki. Na jednym półmisku podać pokrojone mięso oraz paprykę z cebulą, osobno tortille oraz pozostałe dodatki tak by każdy mógł sam skomponować swoją porcję.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 1
Oceń potrawę

1 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • kurczak ananas

    Stir fry z kurczakiem i ananasem

  • sajgonki

    Sajgonki

  • naleśniki z bakłażanem

    Naleśniki gryczane z bakłażanem i suszonymi pomidorami

  • gryczane naleśniki

    Naleśniki gryczane

  • KURCZAK CURRY

    Kurczak curry