Fajita z wołowiny
2014-12-09- Rodzaj: kuchnia meksykańska
- Danie: kolacja, lunch, obiad
- Poziom trudności: średnio trudne
- Porcje : 2 (6 tortilli, po 3 na osobę)
Składniki
- FAJITA:
- 250g wołowiny (plaster rostbefu lub polędwicy)
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 łyżka oleju roślinnego (słonecznikowego, z pestek winogron lub rzepakowego)
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 zielonej papryczki chili oczyszczonej z nasion
- 1 łyżeczka świeżej kolendry posiekanej wraz z łodyżkami
- PAPRYKA Z CEBULĄ:
- 1/2 żółtej papryki
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 białej cebuli
- 2 łyżki oleju roślinnego
- sól
- TORTILLE PSZENNE:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- nieco mniej niż 1/2 szklanki wrzątku
- 1/4 szklanki oleju
- 1 łyżeczka soli
- SALSA POMIDOROWA:
- 2 małe pomidory
- 1/2 małej cebuli
- 1/2 zielonej papryczki chili oczyszczonej z nasion
- sok z limonki
- sól
- GUACAMOLE:
- 1 dojrzałe awokado
- 1/2 średniej czerwonej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- sok z limonki
- sól
- DODATKOWO:
- gęsta kwaśna śmietana 12% tłuszczu
- świeża kolendra
Obiecana tradycyjna fajita z wołowiny z dodatkiem podsmażonej papryki i cebuli. Mięso doprawione sokiem z limonki, świeżą kolendrą, czosnkiem i chili zyskuje niebywale świeży smak. Do tego aromatyczna i słodka cebula z papryką, guacamole, kwaśna śmietana, salsa z pomidorów, cebuli oraz chili i odrobina świeżej kolendry. Wszystko zamykamy w pszennej lub kukurydzianej tortilli i pełnowartościowy, pyszny posiłek gotowy. Koniecznie kupcie dobry kawałek mięsa rostbef, albo polędwicę dzięki temu mięso będzie kruche i soczyste.
Przygotowanie
Krok 1
Mięso umyć. W głębokim talerzu przygotować marynatę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Chili oczyścić z nasion i drobno posiekać. Dodać olej, sok z limonki i posiekaną kolendrę oraz roztarty w moździerzu kmin rzymski. Składniki marynaty wymieszać. Wołowinę natrzeć marynatą z dwóch stron, przykryć drugim talerzem i pozostawić w temperaturze pokojowej na mniej więcej godzinę.
Krok 2
GUACAMOLE: Awokado umyć, przekroić na pół, wyjąć pestkę. Miąższ nakroić nożem w kratkę, po czym wyjść z pomocą łyżki. Miąższ awokado skropić sokiem z limonki i oprószyć solą. Czerwoną cebulę obrać i drobno posiekać. Czosnek obrać i również pokroić bardzo drobno. Dodać cebulę i czosnek do awokado, rozgnieść całość widelcem na papkę w razie potrzeby doprawić jeszcze solą i sokiem z limonki.
Krok 3
SALSA Z POMIDORÓW: Pomidory umyć, wyciąć szypułkę, przekroić na pół, wyjąć nasiona. Miąższ wraz ze skórką pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Chili z nasionami lub bez w zależności od poziomu ostrości jaki lubicie pokroić drobno. Pomidory, chili i cebulę oprószyć solą, skropić obficie sokiem z limonki i dokładnie wymieszać.
Krok 4
CIASTO NA TORTILLE: Do mąki dodać sól. Wrzątek wymieszać w szklance z olejem, mieszaninę wlać do mąki z solą, wymieszać łyżką następnie zagnieść bardzo plastyczne i dość miękkie ciasto. Na podsypanym mąką blacie zrobić wałek z ciasta i pociąć go na sześć części. Z każdej uformować kuleczkę, włożyć do miski i nakryć ściereczką.
Krok 5
PAPRYKA Z CEBULĄ:Papryki umyć, oczyścić z nasion i pokroić na paski. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Do rondla wlać dwie łyżki oleju, dobrze rozgrzać po czym wrzucać na rozgrzany tłuszcz cebulę i paprykę. Smażyć co jakiś czas mieszając przez 5-7 minut. Pod koniec oprószyć solą.
Krok 6
MIĘSO:Patelnię grillową lub ewentualnie zwykłą natłuścić odrobiną oleju i mocno rozgrzać. Stek oczyścić z marynaty i oprószyć z dwóch stron solą. Ułożyć stek na rozgrzaną patelnię i smażyć po 2-3 minuty z każdej strony na średnim ogniu. usmażone mięso zdjąć z patelni położyć na talerzu, można przykryć folią lub drugim talerzem i pozostawić na 5 minut, aby mięso odpoczęło. Po upływie tego czasu pokroić mięso w plasterki lub na paski.
Krok 7
Kulki ciasta obficie podsypywać mąką i rozwałkowywać na niezbyt duże placki. Smażyć na suchej patelni po 1-2 minuty z każdej strony do czasu kiedy zaczną pojawiać się ciemne plamki. Na jednym półmisku podać pokrojone mięso oraz paprykę z cebulą, osobno tortille oraz pozostałe dodatki tak by każdy mógł sam skomponować swoją porcję.