Fajita z kurczakiem

2014-12-01
  • Porcje : 2 (6 tortilli, po 3 na osobę)

Składniki

  • KURCZAK:
  • 1 duży filet z piersi kurczaka (250-300g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • sól
  • GUACAMOLE:
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1/2 średniej czerwonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z limonki
  • sól
  • PICO DE GALLO:
  • 3 średniej wielkości pomidory
  • 1/2 średniej białej cebuli
  • 1 zielona papryczka chili
  • sok z limonki
  • sól
  • TORTILLE PSZENNE:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • nieco mniej niż 1/2 szklanki wrzątku
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • DODATKOWO:
  • kwaśna śmietana 12% tłuszczu, świeża kolendra

Fajita to nic innego jak grillowane (ewentualnie smażone lub pieczone) mięso, podawane w pszennej lub kukurydzianej tortilli. Tradycyjnie podaje się je z grillowaną cebulą i papryką oraz dodatkami takimi jak guacamole, śmietana, sałatka z pomidorów (pico de gallo), świeża kolendra czy starty ser. Na jednym półmisku ląduje mięso (tradycyjnie wołowina) z cebulą i papryką, a osobno podawane są dodatki i tortille, aby każdy biesiadnik mógł sam nałożyć wszystko w takiej kombinacji jak najbardziej mu smakuje. U mnie dziś zamiast wołowiny, kawałki piersi kurczaka pieczone w piekarniku. Z dodatków natomiast guacamole, pico de gallo, śmietana i świeża kolendra. W przyszłym tygodniu postaram się przygotować klasyczną wersję z wołowiną, papryką i cebulą.

torilla z kurczakiem i guacamole2

tortilla z kurczkiem i guacamole1

Przygotowanie

Krok 1

KURCZAK: Pierś kurczaka umyć, oczyścić i pokroić na niezbyt duże kawałki. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Kmin rozetrzeć w moździerzu. W misce wymieszać czosnek, kmin, paprykę ostrą i słodką, oregano z olejem. Mięso oprószyć solą po czym włożyć do przygotowanej marynaty u zamieszać wszystko razem. Zostawić na 15 minut, następnie przełożyć wraz z marynatą do naczynia żaroodpornego, przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia i wstawić do zimnego piekarnika. Piekarnik włączyć i ustawić na 180 stopni. Najlepiej grzanie góra-dół. Piec pod przykryciem przez ok. 18-20 minut (od czasu włączenia piekarnika), po czym odkryć i piec jeszcze 2-5 minut

Krok 2

CIASTO NA TORTILLE: Do mąki dodać sól. Wrzątek wymieszać w szklance z olejem, mieszaninę wlać do mąki z solą, wymieszać łyżką następnie zagnieść bardzo plastyczne i dość miękkie ciasto. Na podsypanym mąką blacie zrobić wałek z ciasta i pociąć go na sześć części. Z każdej uformować kuleczkę, włożyć do miski i nakryć ściereczką.

Krok 3

GUACAMOLE: Awokado umyć, przekroić na pół, wyjąć pestkę. Miąższ nakroić nożem w kratkę, po czym wyjść z pomocą łyżki. Miąższ awokado skropić sokiem z limonki i oprószyć solą. Czerwoną cebulę obrać i drobno posiekać. Czosnek obrać i również pokroić bardzo drobno. Dodać cebulę i czosnek do awokado, rozgnieść całość widelcem na papkę w razie potrzeby doprawić jeszcze solą i sokiem z limonki.

Krok 4

SAŁATKA Z POMIDORÓW Z CHILI: Pomidory umyć, wyciąć szypułkę, przekroić na pół, wyjąć nasiona. Miąższ wraz ze skórką pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Chili z nasionami lub bez w zależności od poziomu ostrości jaki lubicie pokroić drobno. Pomidory, chili i cebulę oprószyć solą, skropić obficie sokiem z limonki i dokładnie wymieszać.

Krok 5

Kulki ciasta obficie podsypywać mąką i rozwałkowywać na niezbyt duże placki. Smażyć na suchej patelni po 1-2 minuty z każdej strony do czasu kiedy zaczną pojawiać się ciemne plamki. Na tortille nakładać porcję guacamole, 1-2 łyżeczki gęstej śmietany, kilka kawałków kurczaka, salsę pomidorową oraz świeżą kolendrę.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 1
Oceń potrawę

1 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • kurczak ananas

    Stir fry z kurczakiem i ananasem

  • sajgonki

    Sajgonki

  • fajita z wołowiną

    Fajita z wołowiny

  • KURCZAK CURRY

    Kurczak curry

  • burgery jagnięce

    Burgery jagnięce