Domowe suszone pomidory
2013-09-04- Rodzaj: kuchnia włoska
- Danie: dodatki

- Porcje : 2 małe słoiczki
Składniki
- 700g pomidorów koktajlowych
- 250ml oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich.
- sól, świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie
Krok 1
Piec nagrzać do 100°C (grzanie od dołu najlepiej z termoobiegiem). 2 małe słoiczki wymyć, wyparzyć, a następnie wysuszyć w piekarniku (położyć na kratce do góry dnem i trzymać w ciepłym piecu 5-10 minut).
Krok 2
Pomidory umyć, każdy przekroić na pół. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej połówki pomidorów rozciętą powierzchnią do góry. Pomidory posypać solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Krok 3
Blachę z pomidorami wstawić o pieca i suszyć w uchylonym piekarniku przez 1 godzinę, po upływie tego czasu zmniejszyć temperaturę do 70°C i suszyć pomidory kolejne 4-5h. Postarajcie się sprawdzać pomidory, co jakiś czas ich dotykając, mają być pozbawione wody, ale wciąż wyraźnie giętkie i sprężyste, nie klejące. Nie pozwólcie wyschnąć im na papier, jeśli jednak część pomidorów wyschnie na wiór (może się tak zdarzyć gdy jak u mnie pomidory są różnej wielkości) możecie zmiksować je blenderem na płatki lub proszek i doprawiać nimi zupy, sosy, a nawet twarożek.
Krok 4
Wysuszone pomidory pozostawić do ostudzenia
Krok 5
Ostudzone, wysuszone pomidory ułożyć ciasno w słoiczkach i zasypać ziołami.
Krok 6
W rondelku mocno podgrzać olej lub oliwę. Gorącym olejem (oliwą) zalać pomidory, zakręcić i odwrócić do góry dnem. Pozostawić do ostudzenia.
Krok 7
Gotowe przechowywać w lodówce 2-3 tygodnie.