Domowe burgery
2013-08-31- Rodzaj: kuchnia amerykańska
- Danie: lunch, obiad
- Porcje : 4
Składniki
- BUŁKI:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mleka 2 % tłuszczu
- 1/4 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżka masła
- 10g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 2 łyżeczki sezamu
- BURGERY:
- 350g wołowiny na pieczeń
- 1/2 dużej cebuli
- DODATKI:
- 2 liście sałaty lodowej (podarte na drobne kawałki)
- 4 plastry pomidora
- 4 plastry cebuli drobno pokrojonej
- 4 łyżeczki majonezu
- 4 łyżeczki ketchupu
Przygotowanie
Krok 1
Masło rozpuścić z mlekiem. W wodzie rozpuścić drożdże z dodatkiem łyżki cukru, mąkę wymieszać z solą, dodać jajko drożdże i mleko z masłem i dokładnie wymieszać. Wyrabiać ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Uformować 4 kule z ciasta, spłaszczyć je, ułożyć na wysmarowanej olejem blaszce, posmarować wierzch każdej bułeczki oliwą i posypać sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C przez ok.10-12 minut.
Krok 2
Mięso umyć, pokroić w kawałki, cebulę pokroić w piórka, zmielić razem, doprawić solą i pieprzem. Z mięsa uformować 4 burgery. Rozgrzać patelnię grillową. Łyżeczką oleju skropić burgery i nasmarować je nim. Burgery smażyć po ok. 6-7minut z każdej strony.
Krok 3
Każdą bułkę rozroić, dolną część posmarować łyżeczką majonezu, nałożyć sałatę, cebulę oraz burgera, posmarować łyżeczką ketchupu, położyć plaster pomidora i przykryć wierzchnią częścią bułki.
Komentarze do przepisu
Średnia ocena
(0 / 5)
0 gości oceniło ten przepis
Powiązane przepisy:
Wartości odżywcze
Dane dotyczą jednej porcji.
-
Energia
674,33 kcal -
Białko
34,83 g -
Tłuszcz
17,29 g -
Węglowodany
94,85 g -
Błonnik
4,27 g -
Potas
677,43 mg -
Wapń
83,43 mg -
Magnez
58,23 mg -
Żelazo
4,38 mg -
Cynk
4,63 mg -
Jod
6,21 µg -
Witamina A
132,33 µg -
Witamina E
3,42 mg -
Witamina B1
0,29 mg -
Witamina B2
0,43 mg -
Witamina B6
0,51 mg -
Witamina B12
1,56 µg -
Witamina C
9,18 mg