Czerwona kapusta

2013-08-23
3A-DSC_0010 - Kopia
  • Porcje : 10

Składniki

  • 1kg poszatkowanej czerwonej kapusty (1 niezbyt duża główka)
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka masła
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz, cukier

2A-DSC_0025 - Kopia

Przygotowanie

Krok 1

Kapustę przekroić na 4 części i umyć każdą z nich. Poszatkować kapustę, a następnie przełożyć ją do dużego garnka, zasypać łyżeczką soli i zalać zimną wodą do połowy objętości kapusty. Gotować pod przykryciem do miękkości co jakiś czas mieszając.

Krok 2

Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kosteczkę.

Krok 3

Gdy kapusta jest już miękka odlać wodę. Kapustę przyprawiać gorącą, dodać masło, posiekaną cebulę oraz cukier, sól, sok cytrynowy i pieprz do smaku. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Gotową kapustę można zamrozić. Rozmrażamy ją z dodatkiem niewielkiej ilości wody pod przykryciem na małym ogniu.

Krok 4

Rodzaj przepisu: Tagi: Składniki:

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń potrawę

0 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • sałatka z buraków i kaczki

    Sałatka z kaczką i pieczonym burakiem

  • sałatka z rydzami

    Sałatka z rydzami i gruszką

  • awokado i grejpfrut

    Sałatka z awokado i czerwonym grejpfrutem

  • bigos

    Bigos

  • babka ziemniaczana

    Babka ziemniaczana

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    36,33 kcal
  • Białko

    2,03 g
  • Tłuszcz

    1,05 g
  • Węglowodany

    4,69 g
  • Błonnik

    2,62 g
  • Potas

    279,76 mg
  • Wapń

    48,13 mg
  • Magnez

    12,73 mg
  • Cynk

    0,44 mg
  • Jod

    3,06 µg
  • Witamina A

    11,92 µg
  • Witamina E

    1,73 mg
  • Witamina B1

    0,1 mg
  • Witamina B2

    0,07 mg
  • Witamina B6

    0,2 mg
  • Witamina C

    55,42 mg