Cytrynowy dip z koziego serka
2013-09-02- Danie: dodatki
- Porcje : 2
Składniki
- 80g twarożku koziego
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- skórka otarta z połowy cytryny
- sól, świeżo mielony czarny pieprz
Uwielbiam go za intensywny smak. Cudownie podkreśla smak warzyw a w szczególności pieczonej dyni. Dlatego podaję go najczęściej jesienią jako dodatek do pieczonych pierogów z dynią. Lubię też posmarować nim pieczywo.
Przygotowanie
Krok 1
Cytrynę wyszorować, sparzyć, a następnie zetrzeć żółtą skórkę na tarce o drobnych oczkach.
Krok 2
Twarożek wymieszać dokładnie z jogurtem, skórką cytrynową . Doprawić do smaku niewielką ilością świeżo mielonego pieprzu oraw w razie potrzeby odrobiną soli.
Komentarze do przepisu
Średnia ocena
(5 / 5)
1 gości oceniło ten przepis
Powiązane przepisy:
Wartości odżywcze
Dane dotyczą jednej porcji.
-
Energia
111,25 kcal -
Białko
7,83 g -
Tłuszcz
8,45 g -
Węglowodany
0,97 g -
Błonnik
30,4 mg -
Wapń
73 mg -
Magnez
8,1 mg -
Cynk
0,41 mg -
Jod
0,36 µg -
Witamina A
114,8 µg -
Witamina E
0,18 mg -
Witamina B1
0,02 mg -
Witamina B2
0,17 mg -
Witamina B6
0,1 mg -
Witamina B12
0,12 µg -
Witamina C
0,1 mg