Cytrynowy dip z koziego serka

2013-09-02
  • Porcje : 2

Składniki

  • 80g twarożku koziego
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz

Uwielbiam go za intensywny smak. Cudownie podkreśla smak warzyw a w szczególności pieczonej dyni. Dlatego podaję go najczęściej jesienią jako dodatek do pieczonych pierogów z dynią. Lubię też posmarować nim pieczywo.

1-DSC_0019 - Kopia

Przygotowanie

Krok 1

Cytrynę wyszorować, sparzyć, a następnie zetrzeć żółtą skórkę na tarce o drobnych oczkach.

Krok 2

Twarożek wymieszać dokładnie z jogurtem, skórką cytrynową . Doprawić do smaku niewielką ilością świeżo mielonego pieprzu oraw w razie potrzeby odrobiną soli.

Rodzaj przepisu: Tagi: , , , Składniki: , ,

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 1
Oceń potrawę

1 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • 2aa-DSC_0024

    Ketchup z czereśniami

  • 1AAA-DSC_0140

    Sos musztardowo-miodowy z białym winem

  • 1aaa-DSC_0110

    Sos BBQ z mango

  • 1-DSC_0065 - Kopia - filtr

    Krem chrzanowo-gruszkowy

  • 2a

    Ananasowy sos BBQ

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    111,25 kcal
  • Białko

    7,83 g
  • Tłuszcz

    8,45 g
  • Węglowodany

    0,97 g
  • Błonnik

    30,4 mg
  • Wapń

    73 mg
  • Magnez

    8,1 mg
  • Cynk

    0,41 mg
  • Jod

    0,36 µg
  • Witamina A

    114,8 µg
  • Witamina E

    0,18 mg
  • Witamina B1

    0,02 mg
  • Witamina B2

    0,17 mg
  • Witamina B6

    0,1 mg
  • Witamina B12

    0,12 µg
  • Witamina C

    0,1 mg