Curry z dyni i kukurydzy

2013-09-03
1bbb-DSC_0204
  • Porcje : 2

Składniki

  • 2 kolby kukurydzy (lub 120g mrożonych ziaren kukurydzy)
  • 300g miąższu dyni (zważony po obraniu)
  • małe mleko kokosowe 165ml
  • 2 łyżeczki tajskiej zielonej pasty curry
  • 1/2 łyżeczki posiekanego drobno imbiru
  • 1/2 łyżeczki brązowego cukru
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 165 ml wody
  • 100g ryżu jaśminowego
  • DO PRZYBRANIA:
  • plasterki świeżej papryczki chili, świeża kolendra lub mięta

1BB-kolaż-curry1

Przygotowanie

Krok 1

Kolby kukurydzy umyć i nożem obkroić nasiona, kolby wyrzucić. Dynię umyć, obrać ze skórki, oczyścić z nasion i pokroić w duże kawałki.

Krok 2

Do rondla wlać mleko kokosowe, podgrzać, dodać imbir i pastę curry, a następnie doprowadzić do wrzenia. Puszkę po mleczku kokosowym wypełnić wrzącą wodą. Do gotującego się sosu dodać kukurydzę i gotować 5 minut, następnie dodać dynię oraz wodę i gotować pod przykryciem, aż dynia zmięknie (ok. 15 minut). W razie potrzeby, gdyby sos zbytnio zgęstniał dodać jeszcze odrobinę wrzątku.

Krok 3

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Curry podawać gorące z ryżem i cząstkami limonki. Całość można posypać plasterkami chili, świeżą kolendrą lub miętą.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 1
Oceń potrawę

1 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • makaron pulpety z bakłażana

    Pulpety z bakłażana

  • kotlety ziemniaczano-szpinakowe

    Kotlety ziemniaczano-szpinakowe

  • stir fry

    Stir fry z krewetkami i tofu

  • curry

    Curry z kalafiora i ciecierzycy

  • yakisoba z tofu

    Yakisoba z tofu, bakłażanem i kurkami

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    461,81 kcal
  • Białko

    9,69 g
  • Tłuszcz

    19,33 g
  • Węglowodany

    62,27 g
  • Błonnik

    7,42 g
  • Potas

    835,5 mg
  • Wapń

    123,85 mg
  • Magnez

    88,45 mg
  • Cynk

    2,18 mg
  • Jod

    5,18 µg
  • Witamina A

    754,4 µg
  • Witamina E

    2,04 mg
  • Witamina B1

    0,41 mg
  • Witamina B2

    0,23 mg
  • Witamina B6

    0,36 mg
  • Witamina C

    23,02 mg