Curry z ciecierzycy
2013-09-02- Rodzaj: kuchnia indyjska
- Danie: lunch, obiad
- Porcje : 4
Składniki
- 1/2 średniej marchewki
- 100g fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej)
- 1 szklanka ciecierzycy (180g)
- kawałek imbiru o długości 1 cm
- 1 czerwona papryczka chili
- 3 pomidory
- 1 papryka czerwona
- 2 ząbki czosnku
- sok z połowy limony
- 2 szczypty kardamonu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1/2 średniej czerwonej cebuli
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki chili w proszku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól, świeżo mielony czarny pieprz
- świeża kolendra
Przygotowanie
Krok 1
Ciecierzycę zalać zimną wodą i odstawić na noc. Następnego dnia wylać wodę, wlać świeżą i gotować ciecierzycę ok. 1- 1,5 godziny. Pod koniec gotowania osolić.
Krok 2
Pomidory obrać, oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Paprykę obrać i pokroić w kostkę. Marchew obrać i pokroić w półplasterki. Jeśli używamy świeżej fasolki należy umyć ją i pokroić na mniejsze kawałki.
Krok 3
Kmin rzymski rozetrzeć w moździerzu. Imbir obrać i posiekać bardzo drobno, a następnie rozetrzeć ostrzem noża. Czosnek i cebulę obrać i drobno posiekać. Chili również drobno posiekać. Jeśli chcecie by całość była nieco łagodniejsza przed pokrojeniem papryczki usuńcie nasiona.
Krok 4
Na oleju podsmażać chwilkę kumin, dodać posiekane imbir, czosnek, cebulę i chili, smażyć chwilkę, następnie dodać pomidory, marchew, paprykę i fasolkę. Całość doprawić pozostałymi przyprawami i dusić pod przykryciem ok. 20-25 minut.
Krok 5
Dodać ugotowaną cieciorkę i dobrze wymieszać. Przed podaniem posypać świeżą, posiekaną kolendrą.
Komentarze do przepisu
Średnia ocena
(0 / 5)
0 gości oceniło ten przepis
Powiązane przepisy:
Wartości odżywcze
Dane dotyczą jednej porcji.
-
Energia
221,15 kcal -
Białko
12,01 g -
Tłuszcz
6,03 g -
Węglowodany
29,71 g -
Błonnik
12,77 g -
Potas
1097,27 mg -
Wapń
94,45 mg -
Magnez
81,2 mg -
Cynk
2,32 mg -
Jod
3,55 µg -
Witamina A
793,98 µg -
Witamina E
5,15 mg -
Witamina B1
0,37 mg -
Witamina B2
0,28 mg -
Witamina B6
0,86 mg -
Witamina C
160,95 mg