Curry z ciecierzycy

2013-09-02
  • Porcje : 4

Składniki

  • 1/2 średniej marchewki
  • 100g fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej)
  • 1 szklanka ciecierzycy (180g)
  • kawałek imbiru o długości 1 cm
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 3 pomidory
  • 1 papryka czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połowy limony
  • 2 szczypty kardamonu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1/2 średniej czerwonej cebuli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki chili w proszku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz
  • świeża kolendra

1-083 - Kopia - Kopia copy - Kopia

Przygotowanie

Krok 1

Ciecierzycę zalać zimną wodą i odstawić na noc. Następnego dnia wylać wodę, wlać świeżą i gotować ciecierzycę ok. 1- 1,5 godziny. Pod koniec gotowania osolić.

Krok 2

Pomidory obrać, oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Paprykę obrać i pokroić w kostkę. Marchew obrać i pokroić w półplasterki. Jeśli używamy świeżej fasolki należy umyć ją i pokroić na mniejsze kawałki.

Krok 3

Kmin rzymski rozetrzeć w moździerzu. Imbir obrać i posiekać bardzo drobno, a następnie rozetrzeć ostrzem noża. Czosnek i cebulę obrać i drobno posiekać. Chili również drobno posiekać. Jeśli chcecie by całość była nieco łagodniejsza przed pokrojeniem papryczki usuńcie nasiona.

Krok 4

Na oleju podsmażać chwilkę kumin, dodać posiekane imbir, czosnek, cebulę i chili, smażyć chwilkę, następnie dodać pomidory, marchew, paprykę i fasolkę. Całość doprawić pozostałymi przyprawami i dusić pod przykryciem ok. 20-25 minut.

Krok 5

Dodać ugotowaną cieciorkę i dobrze wymieszać. Przed podaniem posypać świeżą, posiekaną kolendrą.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń potrawę

0 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • kasza z warzywami

    Kasza gryczana z warzywami i kozim serem

  • KURCZAK CURRY

    Kurczak curry

  • 1ab-DSC_0082

    Kasza jaglana ze szparagami, groszkiem i kozim serem

  • 4a-DSC_0036

    Ciecierzyca ze szpinakiem w pomidorach

  • 4A-DSC_0003

    Kasza perłowa z bobem, cukinią i bryndzą

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    221,15 kcal
  • Białko

    12,01 g
  • Tłuszcz

    6,03 g
  • Węglowodany

    29,71 g
  • Błonnik

    12,77 g
  • Potas

    1097,27 mg
  • Wapń

    94,45 mg
  • Magnez

    81,2 mg
  • Cynk

    2,32 mg
  • Jod

    3,55 µg
  • Witamina A

    793,98 µg
  • Witamina E

    5,15 mg
  • Witamina B1

    0,37 mg
  • Witamina B2

    0,28 mg
  • Witamina B6

    0,86 mg
  • Witamina C

    160,95 mg