Curry z kalafiora i ciecierzycy

2014-11-10
  • Porcje : 2-4

Składniki

  • 500g kalafiora
  • 120g suchej ciecierzycy
  • 350g passaty pomidorowej
  • mała puszka mleka kokosowego (165g)
  • PASTA CURRY:
  • 1 średnia czerwona papryczka chili
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1/3 łyżeczki nasion kozieradki
  • 1/3 łyżeczki soli

Nie ma nic lepszego na chłody niż rozgrzewające, aromatyczne curry. Dziś całkowicie wegańskie curry z ciecierzycy i kalafiora z domową pastą curry, przecierem z pomidorów i mleczkiem kokosowym.

curry

Przygotowanie

Krok 1

Ciecierzycę dzień wcześniej wieczorem zalać zimną wodą i odstawić na noc do namoczenia. Następnego dnia wylać wodę, ciecierzycę zalać świeżą wodą i ugotować. Ciecierzycę trzeba gotować 80-90 minut. Najlepiej przez pierwszych kilka minut od zagotowania gotować ją odkrytą, następnie przykryć pokrywką tak by była nieco uchylona i gotować dalej na wolnym ogniu do miękkości. Ciecierzycę osolić kiedy jest już prawie całkiem miękka.

Krok 2

W moździerzu rozetrzeć kmin, kolendrę i kozieradkę. Do pojemnika blendera wrzucić papryczkę chili pokrojoną na kawałki (ja dodałam bez nasion, jeśli chcecie pikantniejszą wersję dodajcie nasionka), czosnek obrany i przekrojony na cztery części, dodać pozostałe przyprawy, olej, sok z limonki oraz wodę i zmiksować wszystko na pastę. Nie musi być gładka mogą w niej być większe kawałki.

Krok 3

Kalafiora umyć i podzielić na mniejsze kawałki, przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem, osolić lekko i gotować na wolnym ogniu ok. 10 minut. W tym czasie na patelni podgrzać przygotowaną pastę, dodać passatę pomidorową oraz mleko kokosowe i zagotować. Do gotującego sosu dodać kalafiora oraz ciecierzycę i gotować razem jeszcze 4-5 minut. Podawać posypane świeżą miętą. Danie można podawać samodzielnie, bądź z pieczywem lub ryżem.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń potrawę

0 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • makaron pulpety z bakłażana

    Pulpety z bakłażana

  • kotlety ziemniaczano-szpinakowe

    Kotlety ziemniaczano-szpinakowe

  • yakisoba z tofu

    Yakisoba z tofu, bakłażanem i kurkami

  • 1AA-DSC_0060

    Ziemniaki z zielonym groszkiem i pesto

  • 2a-DSC_0058

    Brukselka w pomidorach z kaparami