Cukinie faszerowane bryndzą i suszonymi pomidorami
2013-09-02- Danie: dodatki, lunch, obiad, przystawki
- Porcje : 4
Składniki
- 8 mini cukinii lub 2 średnie cukinie o wadze ok.300g każda
- 125 g bryndzy
- 8 suszonych pomidorów w oleju
- 4 łyżeczki oliwy z oliwek
- sól, świeżo mielony czarny pieprz
Dla tych którzy mają wątpliwości bryndza jest serem wegetariańskim. Pokusiłam się o kontakt z producentem najpopularniejszej w naszych dużych sklepach bryndzy, który poinformował mnie że produkowana jest przy użyciu podpuszczki mikrobiologicznej.
Przygotowanie
Krok 1
Piekarnik rozgrzać do 180°C.
Krok 2
Cukinie umyć i każdą przekroić na pół, wydrążyć dokładnie nasiona. Pomidory pokroić w paseczki. Na blaszce rozłożyć papier do pieczenia ułożyć cukinie rozciętą powierzchnią do góry. Każdą skropić niewielką ilością oliwy z oliwek, oprószyć solą i pieprzem, a następnie piec w rozgrzanym piekarniku ok. 15 minut. Podpieczone cukinie wyjąć z pieca (nie wyłączać piekarnika), nałożyć we wgłębienie każdej cukinii trochę bryndzy i suszone pomidory. Zapiekać jeszcze ok. 6-7 minut minut.
Komentarze do przepisu
Średnia ocena
(5 / 5)
1 gości oceniło ten przepis
Powiązane przepisy:
Wartości odżywcze
Dane dotyczą jednej porcji.
-
Energia
312,42 kcal -
Białko
6,68 g -
Tłuszcz
29,78 g -
Węglowodany
4,42 g -
Błonnik
1,5 g