Ciecierzyca ze szpinakiem w pomidorach

2013-09-02
  • Porcje : 2

Składniki

  • 120g suchej ciecierzycy lub 270g ciecierzycy z puszki zważonej po odsączeniu z zalewy
  • 1 puszka pomidorów krojonych lub w całości (400g) - wybierajcie dobrej jakości pomidory, dzięki czemu unikniecie zbyt kwaśnego sosu
  • 150g świeżego szpinaku - poza sezonem można znaleźć paczki z młodym szpinakiem w dużych sklepach w ladach chłodniczych znajdujących się w dziale z warzywami i owocami
  • 1/2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego (kuminu)
  • 1/2 łyżeczki nasion kolendry
  • 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • 1/4 łyżeczki zmielonego pieprzu czarnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • sól i ewentualnie cukier do smaku

2a-DSC_0006

1aaaa-DSC_0043

4a-DSC_0036

Przygotowanie

Krok 1

Jeśli używamy suchej ciecierzycy, należy dzień wcześniej ciecierzycę wsypać do miski, zalać zimną wodą i pozostawić na noc do namoczenia. Rano ciecierzycę odcedzić, przełożyć do garnka i zalać świeżą, zimną wodą. Wody nie solić. Garnek przykryć i doprowadzić jego zawartość do wrzenia. Kiedy ciecierzyca zacznie się gotować, zwiększyć płomień do maksimum, odkryć garnek i gotować na silnym ogniu ok. 5 minut. Po upływie tego czasu przykryć garnek tak, by pokrywka była nieco uchylona, zmniejszyć płomień i gotować na wolnym ogniu ok. 90 minut, do czasu gdy ciecierzyca będzie całkowicie miękka. Ja gotuję zawsze całe opakowanie, następnie odcedzam, studzę, dzielę na porcje, pakuję do woreczków na mrożonki i zamrażam. Tak przygotowaną, zamrożoną ciecierzycę wrzucamy do sosu czy zupy na 7-8 minut przed końcem gotowania. Jeśli używamy ciecierzycy z puszki, należy potrzebną jej ilość dokładnie osączyć z zalewy.

Krok 2

Kumin i kolendrę rozetrzeć w moździerzu. Czosnek obrać i drobno posiekać. Zawartość puszki z pomidorami przelać do miski i rozgnieść pomidory dłońmi. Młody szpinak przełożyć na sito i starannie opłukać, następnie odcedzić i przebrać. Przeglądając szpinak, obrywać długie, twarde ogonki.

Krok 3

W dużym rondlu rozgrzać olej i wrzucić kumin oraz kolendrę. Przyprawy podsmażać chwilkę (ok.20 sekund), następnie dodać czosnek i pomidory, doprawić solą, pieprzem i pieprzem kajeńskim. Sos gotować 8-10 minut. Po upływie tego czasu dodać ugotowaną ciecierzycę i gotować kolejne 2 minuty. Spróbować sosu i jeśli jest zbyt kwaśny, można doprawić go niewielką ilością cukru. Do całości dodać szpinak i dokładnie wymieszać. Podgrzewać wszystko razem jeszcze ok. 1-2 minuty do czasu, aż szpinak „zwiędnie”.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 3
Oceń potrawę

3 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • kasza z warzywami

    Kasza gryczana z warzywami i kozim serem

  • 1ab-DSC_0082

    Kasza jaglana ze szparagami, groszkiem i kozim serem

  • 4A-DSC_0003

    Kasza perłowa z bobem, cukinią i bryndzą

  • 2-DSC_0026 - Kopia

    Risotto z suszonymi pomidorami

  • 1a

    Kasza gryczana z kurkami w śmietanie

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    280,39 kcal
  • Białko

    16,08 g
  • Tłuszcz

    9,23 g
  • Węglowodany

    33,25 g
  • Błonnik

    14,81 g
  • Potas

    1153,1 mg
  • Wapń

    155,95 mg
  • Magnez

    121,8 mg
  • Żelazo

    7,1 mg
  • Cynk

    3,12 mg
  • Jod

    11,33 µg
  • Witamina A

    7551,19 µg
  • Witamina E

    13,45 mg
  • Witamina B1

    0,34 mg
  • Witamina B2

    0,36 mg
  • Witamina B6

    0,65 mg
  • Witamina C

    100,15 mg