Ciecierzyca ze szpinakiem w pomidorach
2013-09-02- Porcje : 2
Składniki
- 120g suchej ciecierzycy lub 270g ciecierzycy z puszki zważonej po odsączeniu z zalewy
- 1 puszka pomidorów krojonych lub w całości (400g) - wybierajcie dobrej jakości pomidory, dzięki czemu unikniecie zbyt kwaśnego sosu
- 150g świeżego szpinaku - poza sezonem można znaleźć paczki z młodym szpinakiem w dużych sklepach w ladach chłodniczych znajdujących się w dziale z warzywami i owocami
- 1/2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego (kuminu)
- 1/2 łyżeczki nasion kolendry
- 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- 1/4 łyżeczki zmielonego pieprzu czarnego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- sól i ewentualnie cukier do smaku
Przygotowanie
Krok 1
Jeśli używamy suchej ciecierzycy, należy dzień wcześniej ciecierzycę wsypać do miski, zalać zimną wodą i pozostawić na noc do namoczenia. Rano ciecierzycę odcedzić, przełożyć do garnka i zalać świeżą, zimną wodą. Wody nie solić. Garnek przykryć i doprowadzić jego zawartość do wrzenia. Kiedy ciecierzyca zacznie się gotować, zwiększyć płomień do maksimum, odkryć garnek i gotować na silnym ogniu ok. 5 minut. Po upływie tego czasu przykryć garnek tak, by pokrywka była nieco uchylona, zmniejszyć płomień i gotować na wolnym ogniu ok. 90 minut, do czasu gdy ciecierzyca będzie całkowicie miękka. Ja gotuję zawsze całe opakowanie, następnie odcedzam, studzę, dzielę na porcje, pakuję do woreczków na mrożonki i zamrażam. Tak przygotowaną, zamrożoną ciecierzycę wrzucamy do sosu czy zupy na 7-8 minut przed końcem gotowania. Jeśli używamy ciecierzycy z puszki, należy potrzebną jej ilość dokładnie osączyć z zalewy.
Krok 2
Kumin i kolendrę rozetrzeć w moździerzu. Czosnek obrać i drobno posiekać. Zawartość puszki z pomidorami przelać do miski i rozgnieść pomidory dłońmi. Młody szpinak przełożyć na sito i starannie opłukać, następnie odcedzić i przebrać. Przeglądając szpinak, obrywać długie, twarde ogonki.
Krok 3
W dużym rondlu rozgrzać olej i wrzucić kumin oraz kolendrę. Przyprawy podsmażać chwilkę (ok.20 sekund), następnie dodać czosnek i pomidory, doprawić solą, pieprzem i pieprzem kajeńskim. Sos gotować 8-10 minut. Po upływie tego czasu dodać ugotowaną ciecierzycę i gotować kolejne 2 minuty. Spróbować sosu i jeśli jest zbyt kwaśny, można doprawić go niewielką ilością cukru. Do całości dodać szpinak i dokładnie wymieszać. Podgrzewać wszystko razem jeszcze ok. 1-2 minuty do czasu, aż szpinak „zwiędnie”.
Komentarze do przepisu
Średnia ocena
(5 / 5)
3 gości oceniło ten przepis
Powiązane przepisy:
Wartości odżywcze
Dane dotyczą jednej porcji.
-
Energia
280,39 kcal -
Białko
16,08 g -
Tłuszcz
9,23 g -
Węglowodany
33,25 g -
Błonnik
14,81 g -
Potas
1153,1 mg -
Wapń
155,95 mg -
Magnez
121,8 mg -
Żelazo
7,1 mg -
Cynk
3,12 mg -
Jod
11,33 µg -
Witamina A
7551,19 µg -
Witamina E
13,45 mg -
Witamina B1
0,34 mg -
Witamina B2
0,36 mg -
Witamina B6
0,65 mg -
Witamina C
100,15 mg