Ciasto półkruche z rabarbarem i kruszonką

2013-09-03
2aa-DSC_0083
  • Porcje : 20

Składniki

  • CIASTO PÓŁKRUCHE:
  • 450g mąki pszennej
  • 2 całej jajka
  • 150g zimnego masła
  • 120g cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 ml słodkiej śmietany 12% tłuszczu
  • 80ml mleka 1,5% tłuszczu
  • NADZIENIE:
  • 500g rabarbaru
  • 3 łyżki białego cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • KRUSZONKA:
  • 50g masła
  • 50g cukru pudru
  • 100g mąki pszennej
  • DODATKOWO:
  • 1 łyżeczka masła do wysmarowania formy
  • 2-3 łyzki bułki tartej do wysypania formy

1a-DSC_0071

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, proszek do pieczenia oraz cukier puder. Do suchych składników dodać pokrojone w kostkę zimne masło i posiekać wszystko razem, następnie dodać mleko, słodką śmietankę oraz jajka i mieszać ciasto łyżką. Gdy zacznie gęstnieć, rozpocząć zagniatanie ręką, podsypując niewielką ilością mąki. W efekcie kula ciasta ma pozostać lekko klejąca. Ciasto posypać odrobiną mąki, zakryć folią spożywczą lub ściereczką i wstawić do lodówki na minimum 30 minut.

Krok 2

Piekarnik rozgrzać do 180°C (ja ustawiłam grzanie od dołu bez termoobiegu).

Krok 3

Rabarbar umyć, odciąć końcówki oraz pokroić w kosteczkę i wymieszać z mąką ziemniaczaną.

Krok 4

Foremkę o wymiarach 38/26 cm wysmarować odrobiną masła i wysypać 2-3 łyżkami bułki tartej.

Krok 5

Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt prostokąta i wylepić nim foremkę. Przykryć folią lub ściereczką i odstawić do lodówki na czas przygotowania kruszonki.

Krok 6

W rondelku rozpuścić 50g masła. Masło wlać do miseczki, dosypać cukier puder i wymieszać za pomocą łyżki, a następnie dosypać mąkę i ponownie wymieszać całość łyżką, aż otrzymamy kruszonkę.

Krok 7

Na cieście równomiernie rozłożyć rabarbar i posypać go 3 łyżkami cukru. Tak przygotowane ciasto posypać wcześniej przygotowaną kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec w temperaturze 180 stopni przez 30-35 minut.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 3
Oceń potrawę

3 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • masło pistacjowe

    Pasta pistacjowa

  • cookies

    Chocolate chip cookies

  • SZARLOTKA

    Szarlotka z bezą różaną

  • smoothie ananas banan gruszka

    Smoothie z ananasa, banana i gruszki

  • ciasto z porzeczkami

    Ciasto z porzeczkami

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    228,45 kcal
  • Białko

    3,92 g
  • Tłuszcz

    9,73 g
  • Węglowodany

    31,3 g
  • Błonnik

    1,44 g
  • Potas

    85,91 mg
  • Wapń

    31,88 mg
  • Magnez

    7,82 mg
  • Cynk

    0,31 mg
  • Jod

    2,02 µg
  • Witamina A

    103,26 µg
  • Witamina E

    0,45 mg
  • Witamina B1

    0,04 mg
  • Witamina B2

    0,06 mg
  • Witamina B6

    0,02 mg
  • Witamina B12

    0,1 µg
  • Witamina C

    2,25 mg