Ciasto migdałowo-jogurtowe z truskawkami

2013-09-03
6a
  • Porcje : 8

Składniki

  • 2 jajka
  • 250g jogurtu naturalnego
  • 300g cukru kryształu
  • 100g masła
  • 150g mąki pszennej
  • 100g migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 400g truskawek

3bbb-DSC_0084

Przygotowanie

Krok 1

Jogurt i jajka wyciągnąć z lodówki na 30-40 minut przed rozpoczęciem przygotowywania ciasta.

Krok 2

Piekarnik włączyć i nastawić na 180°C, grzanie od dołu.

Krok 3

Jeśli mamy migdały w całości, zalać je wrzątkiem. Po 5-10 minutach odlać wodę i obrać migdały ze skórki. Obrane migdały posiekać, a następnie zmielić.

Krok 4

Masło rozpuścić w rondelku na wolnym ogniu. Rozpuszczone masło pozostawić do ostudzenia. W misce za pomocą ręcznego miksera wymieszać jajka, cukier oraz jogurt na jednolitą masę, a następnie wmieszać ostudzone masło. Kiedy masa będzie już jednolita, wmieszać najpierw mąkę z proszkiem do pieczenia, a później zmielone migdały. Z papieru do pieczenia wyciąć koło do wyłożenia dna tortownicy o średnicy 22 cm. Boki tortownicy wysmarować niewielką ilością masła i obsypać starannie bułką tartą. Dno wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowe ciasto wlać do tortownicy. Truskawki umyć, usunąć szypułki, większe można przekroić na pół. Przygotowane truskawki rozłożyć równomiernie na wierzchu ciasta dociskając lekko.

Krok 5

Ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 30 minut, a następnie przełączyć grzanie na tryb góra-dół i piec kolejne 30-40 minut (moje piekło się w sumie 70 minut). Pod koniec pieczenia sprawdzać ciasto patyczkiem. Kiedy wbity i wyjęty z ciasta patyczek jest suchy, znaczy że ciasto jest upieczone.

Krok 6

Upieczone ciasto wyjąć z pieca i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Ciasto jest ciężkie, zwarte i bardzo wilgotne, więc nie bądźcie zdziwieni po jego rozkrojeniu, ponieważ sprawia wrażenie niedopieczonego.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 3
Oceń potrawę

3 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • masło pistacjowe

    Pasta pistacjowa

  • cookies

    Chocolate chip cookies

  • SZARLOTKA

    Szarlotka z bezą różaną

  • smoothie ananas banan gruszka

    Smoothie z ananasa, banana i gruszki

  • ciasto z porzeczkami

    Ciasto z porzeczkami