Ciasto cytrynowe

2013-09-03
  • Porcje : 8

Składniki

  • BISZKOPT:
  • 7 jajek
  • 170g mąki pszennej
  • 180g cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżka masła do wysmarowania tortownicy
  • 2-3 łyżki bułki tartej do wysypania tortownicy
  • KREM CYTRYNOWY (LEMON CURD):
  • 4 cytryny (wyciśnięty z nich sok i otarta skórka)
  • 4 jajka
  • 140g cukru pudru
  • 130g zimnego masła
  • DODATKOWO:
  • sok z 1 cytryny do nasączenia biszkoptu

1a-DSC_0011 - Kopia

Przygotowanie

Krok 1

BISZKOPT: Włączyć piekarnik (najlepiej grzanie od dołu) i nastawić na 180°C. Boki tortownicy wysmarować masłem, a następnie wysypać dokładnie bułką tartą, spód wyłożyć papierem do pieczenia. Ja użyłam tortownicy o średnicy 30cm ale myślę że lepiej byłoby użyć nieco mniejszej, wtedy ciasto będzie wyższe, dzięki czemu lepiej się zaprezentuje na stole. Przygotować dwie miski, wybijając jajka oddzielać białka od żółtek. Miskę z białkami odstawić do lodówki. Do żółtek dodać cukier oraz cukier waniliowy i rozmieszać za pomocą miksera. Kiedy żółtka i cukier są już dobrze utarte wmieszać stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Wyciągnąć miskę z białkami, dodać szczyptę soli i ubić je na sztywną pianę. Do wcześniej przygotowanej masy z mąki, cukru i żółtek delikatnie wmieszać ubitą pianę, można użyć miksera pracującego na najniższych obrotach. Do wcześniej przygotowanej formy wlać ciasto i wstawić do nagrzanego do 180°C i piec ok. 20-25 minut. Upieczony biszkopt pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Krok 2

KREM CYTRYNOWY: Cytryny oraz jajka dokładnie wyszorować, a następnie sparzyć. Otrzeć skórkę z cytryn, uważając aby zetrzeć tylko jej żółtą część. Cytryny rozmasować aby uzyskać więcej soku, a następnie przekroić każdą na pół i dokładnie wycisnąć z nich sok do miseczki. Wyciśnięty sok przelać przez sitko o bardzo gęstych oczkach. W garnku zagotować niewielką ilość wody. Dobrać najlepiej szklaną bądź ceramiczną miskę, którą będzie można położyć na garnku z gotującą się woda.Jajka wybić do wybranej miski i roztrzepać widelcem, dodać cukier puder oraz skórkę i sok cytrynowy, a następnie dokładnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. Miskę położyć na garnku z gotującą wodą i mieszać, aż składniki będą bardzo ciepłe. Zanim całość się zagotuje, dodać pokrojone w kawałki zimne masło i mieszać, aż całkiem się rozpuści. Kiedy wszystkie składniki dokładnie się połączą gotować jeszcze przez ok. 5 minut stale mieszając, dopóki krem nie stanie się gęsty. Gotowy krem odłożyć do ostudzenia.

Krok 3

Zimny biszkopt rozkroić na dwa blaty. Cytrynę umyć, przekroić i wycisnąć z niej sok, a następnie przelać go przez sitko. Do soku dodać 4-5 łyżek zimnej wody i wymieszać. Pierwszy blat ułożyć na talerzu lub paterze do ciast, a następnie równomiernie nasączyć cały biszkopt wodą z sokiem cytrynowym. Rozsmarować na nim warstwę kremu, po czym należy nałożyć drugi blat biszkoptowy i wysmarować go dokładnie z wierzchu i po bokach kremem cytrynowym. Całość można udekorować cząstkami lub plastrami cytryny, cytrynowymi bezikami.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 1
Oceń potrawę

1 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • masło pistacjowe

    Pasta pistacjowa

  • cookies

    Chocolate chip cookies

  • SZARLOTKA

    Szarlotka z bezą różaną

  • smoothie ananas banan gruszka

    Smoothie z ananasa, banana i gruszki

  • ciasto z porzeczkami

    Ciasto z porzeczkami

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    471,32 kcal
  • Białko

    11,05 g
  • Tłuszcz

    20,48 g
  • Węglowodany

    60,7 g
  • Błonnik

    0,53 g
  • Potas

    169,87 mg
  • Wapń

    44,23 mg
  • Magnez

    14,53 mg
  • Cynk

    1,37 mg
  • Jod

    7,7 µg
  • Witamina A

    320,25 µg
  • Witamina E

    1,04 mg
  • Witamina B1

    0,08 mg
  • Witamina B2

    0,39 mg
  • Witamina B6

    0,09 mg
  • Witamina B12

    1,1 µg
  • Witamina C

    25 mg