Ciasteczka pomarańczowe z białą czekoladą

2013-08-26
  • Porcje : 10

Składniki

  • 100g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • sok z połowy pomarańczy
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 50g białej czekolady

1-kkk 062

Przygotowanie

Krok 1

Masło rozetrzeć z cukrem i częścią skórki pomarańczowej, dodać sok pomarańczowy i dobrze rozmieszać, następnie dodawać powoli mąkę z proszkiem do pieczenia cały czas mieszając ciasto. Blaszkę wysmarować masłem.

Krok 2

Z ciasta uformować 10 kuleczek każdą spłaszczyć nieco i kłaść na wysmarowanej masłem blasze w dość dużych odstępach, ponieważ podczas pieczenia kuleczki rozpłyną się tworząc okrągłe ciasteczko.

Krok 3

Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C ok.7-8 minut.

Krok 4

Wyjmować gdy są złociste. Studzić na kratce drucianej.

Krok 5

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Płynną czekoladę nakładać łyżeczką na kolejne ciasteczka, a następnie dekorować pozostałą skórką pomarańczową. Uwaga! Ciasteczka są bardzo delikatne i kruche więc dekorować należy bardzo ostrożnie.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń potrawę

0 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • masło pistacjowe

    Pasta pistacjowa

  • cookies

    Chocolate chip cookies

  • SZARLOTKA

    Szarlotka z bezą różaną

  • smoothie ananas banan gruszka

    Smoothie z ananasa, banana i gruszki

  • ciasto z porzeczkami

    Ciasto z porzeczkami

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    153,13 kcal
  • Białko

    1,46 g
  • Tłuszcz

    10,29 g
  • Węglowodany

    13,67 g
  • Błonnik

    0,22 g
  • Potas

    43,59 mg
  • Wapń

    19 mg
  • Magnez

    3,29 mg
  • Cynk

    0,11 mg
  • Jod

    0,49 µg
  • Witamina A

    82,24 µg
  • Witamina E

    0,29 mg
  • Witamina B1

    0,01 mg
  • Witamina B2

    0,02 mg
  • Witamina B6

    0,01 mg
  • Witamina B12

    0,02 µg
  • Witamina C

    2,52 mg