Chutney z czerwonej porzeczki
2013-09-01- Danie: dodatki

- Porcje : 16 łyżeczek
Składniki
- 300g czerwonej porzeczki
- 8 łyżek brązowego cukru muscovado
- 2/3 łyżeczki sproszkowanego imbiru
- 4 plasterki świeżej papryczki chilli
- 2 plasterki cebuli
- 1/3 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- 1/3 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- szczypta soli
- 2 łyżeczki octu jabłkowego
- DODATKOWO:
- 2 małe słoiczki
Przygotowanie
Krok 1
Cebulę posiekać drobno, prawie na miazgę. Porzeczki przebrać i umyć. Chilli posiekać drobno (można uprzednio oczyścić ją z nasion)
Krok 2
Do rondelka wsypać porzeczki wraz z cukrem, dodać cebulę, ocet, papryczkę oraz przyprawy. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut, co jakiś czas mieszając.
Krok 3
Gorący chutney zlać do dobrze umytych i wyparzonych słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry dnem, pozostawić do ostygnięcia.
Komentarze do przepisu
Średnia ocena
(5 / 5)
4 gości oceniło ten przepis
Powiązane przepisy:
Wartości odżywcze
Dane dotyczą jednej porcji.
-
Energia
20,82 kcal -
Białko
0,13 g -
Tłuszcz
0,02 g -
Węglowodany
5,03 g -
Błonnik
0,9 g -
Potas
31,04 mg -
Wapń
4,29 mg -
Magnez
1,43 mg -
Cynk
0,02 mg -
Witamina A
0,93 µg -
Witamina E
0,04 mg -
Witamina C
5,39 mg