Chutney z czerwonej porzeczki

2013-09-01
1aaa-DSC_0023
  • Porcje : 16 łyżeczek

Składniki

  • 300g czerwonej porzeczki
  • 8 łyżek brązowego cukru muscovado
  • 2/3 łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • 4 plasterki świeżej papryczki chilli
  • 2 plasterki cebuli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • 1/3 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • DODATKOWO:
  • 2 małe słoiczki

1-kolaz_chutney_czerwona_porzeczka1

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę posiekać drobno, prawie na miazgę. Porzeczki przebrać i umyć. Chilli posiekać drobno (można uprzednio oczyścić ją z nasion)

Krok 2

Do rondelka wsypać porzeczki wraz z cukrem, dodać cebulę, ocet, papryczkę oraz przyprawy. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut, co jakiś czas mieszając.

Krok 3

Gorący chutney zlać do dobrze umytych i wyparzonych słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry dnem, pozostawić do ostygnięcia.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 4
Oceń potrawę

4 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • 2-DSC_0034

    Ketchup

  • 2a-DSC_0075

    Pasta paprykowa

  • suszone_pomidory

    Domowe suszone pomidory

  • 4A-DSC_0062

    Do chua – wietnamskie pikle z marchewki i białej rzodkwi

  • 1-003 - Kopia - Kopia

    Kandyzowane fiołki

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    20,82 kcal
  • Białko

    0,13 g
  • Tłuszcz

    0,02 g
  • Węglowodany

    5,03 g
  • Błonnik

    0,9 g
  • Potas

    31,04 mg
  • Wapń

    4,29 mg
  • Magnez

    1,43 mg
  • Cynk

    0,02 mg
  • Witamina A

    0,93 µg
  • Witamina E

    0,04 mg
  • Witamina C

    5,39 mg