Chrupiące udka kurczaka

2013-09-01
  • Porcje : 4

Składniki

  • 4 udka kurczaka
  • 12 średnich lub 6 dużych ząbków czosnku
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku

1-kkk 076 coopy

Przygotowanie

Krok 1

Udka umyć, oczyścić, natrzeć solą. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Do dużego garnka wlać 1 szklankę wody ułożyć udka, każde oprószyć obficie czarnym pieprzem i obłożyć plastrami czosnku. Tak przygotowane mięso dusić na wolnym ogniu pod przykryciem 1 godzinę i 20 minut.

Krok 2

Z uduszonych udek zdjąć czosnek, ułożyć je na blaszce, posypać paprykami, podlać sosem z duszenia oraz odrobiną wody i wstawić do zimnego piekarnika. Piekarnik włączyć i nastawić na 180°C. Kurczaka piec do czasu gdy skórka stanie się chrupiąca (30-45 min.). Warto w połowie pieczenia polać skórkę kurczaka sosem.

Rodzaj przepisu: Tagi: Składniki: ,

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń potrawę

0 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • kurczak ananas

    Stir fry z kurczakiem i ananasem

  • sajgonki

    Sajgonki

  • fajita z wołowiną

    Fajita z wołowiny

  • KURCZAK CURRY

    Kurczak curry

  • tortilla z kurczkiem i guacamole1

    Fajita z kurczakiem

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    477 kcal
  • Białko

    50,4 g
  • Tłuszcz

    30,6 g
  • Potas

    900 mg
  • Wapń

    27 mg
  • Magnez

    69 mg
  • Cynk

    3,84 mg
  • Witamina A

    60 µg
  • Witamina E

    1,14 mg
  • Witamina B1

    0,24 mg
  • Witamina B2

    0,67 mg
  • Witamina B6

    0,93 mg
  • Witamina B12

    1,2 µg