Chow mein z kurczakiem, mango i marchewką
2013-08-24- Rodzaj: kuchnia azjatycka, kuchnia orientalna
- Danie: obiad
- Porcje : 2
Składniki
- 1 pojedyncza pierś kurczaka (ok. 200g)
- 100g makaronu chińskiego (mie lub chow mein)
- 1 duża marchewka
- 1 małe mango
- 10 cienkich plasterków świeżej papryczki chili
- kawałek imbiru wielkości orzecha włoskiego
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- MARYNATA DO KURCZAKA:
- 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- 1/2 łyżeczki nasiona czarnego pieprzu roztartych w moździerzu
- 2 łyżeczki octu ryżowego
- 4 łyżeczki sosu sojowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- SOS:
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 3 łyżeczki sosu sojowego
- 1/ 2 łyżeczki anyżu roztartego w moździerzu
- 5 ziaren czarnego pieprzu roztartych w moździerzu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Aromatyczne i proste w wykonaniu danie typu stir fry z chińskim makaronem, kurczakiem, mango i marchewką. Sos doprawiłam anyżem dzięki czemu całość zyskała niepowtarzalny, wspaniały smak.
Przygotowanie
Krok 1
Pierś kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w kostkę lub paseczki. Cytrynę umyć, sparzyć i z połowy zetrzeć żółtą część skórki. Dodać sos sojowy, sok cytrynowy, ocet ryżowy, roztarty w moździerzu pieprz oraz pieprz cayenne. Wymieszać wszystkie składniki i tak przygotowaną marynatą zalać kurczaka, a następnie odstawić do lodówki na 1 godzinę. Do miseczki wlać płynne składniki sosu, a następnie dodać roztarte w moździerzu anyż oraz pieprz i wymieszać łyżeczką.
Krok 2
Marchew i mango umyć, obrać i pokroić w cienkie słupki. Imbir obrać i potrzeć na drobnej tarce lub posiekać i rozetrzeć płaską częścią ostrza noża. Pastę z imbiru połączyć z mango.
Krok 3
W garnku zagotować wodę, wrzucić makaron i gotować według instrukcji na opakowaniu (u mnie 2-3 minuty), a następnie odcedzić i na sicie przelać zimną wodą.
Krok 4
W woku rozgrzać 2 łyżki oleju słonecznikowego, wrzucić zamarynowane mięso i smażyć 3-4 minuty, następnie dodać marchewkę i podsmażać kolejne 2 minuty, co jakiś czas mieszając. Dodać mango wraz z imbirem, podsmażać całość 1-2 minuty, po czym wlać sos i smażyć kolejną minutę. Na końcu przełożyć do woka odcedzony makaron i wymieszać wszystko razem bardzo dokładnie, wciąż podsmażając. Kiedy wymieszamy wszystkie składniki, danie jest gotowe. Rozłożyć do dwóch misek i posypać plasterkami chili.
Komentarze do przepisu
Średnia ocena
(0 / 5)
0 gości oceniło ten przepis
Powiązane przepisy:
Wartości odżywcze
Dane dotyczą jednej porcji.
-
Energia
439,1 kcal -
Białko
29,04 g -
Tłuszcz
12,42 g -
Węglowodany
52,79 g -
Błonnik
4,24 g -
Potas
807,05 mg -
Wapń
45,45 mg -
Magnez
75,72 mg -
Żelazo
2,05 mg -
Cynk
1,19 mg -
Jod
2,57 µg -
Witamina A
1096,04 µg -
Witamina E
6,06 mg -
Witamina B1
0,17 mg -
Witamina B2
0,22 mg -
Witamina B6
0,8 mg -
Witamina B12
0,4 µg -
Witamina C
26,3 mg