Chili con carne

2013-09-04
3aaa-DSC_0061
  • Porcje : 2

Składniki

  • CHILI CON CARNE:
  • 350g wołowiny np. na pieczeń
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki nasion kuminu
  • 1/2 świeżej czerwonej papryczki chili bez nasion
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 puszka pomidorów 400g
  • 240g odsączonej z zalewy czerwonej fasoli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego (jeśli potrawa ma być łagodna, pominąć ten składnik)
  • 6 łyżeczek gęstej śmietany 18% tłuszczu
  • PSZENNE TORTILLE:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 1/4 szklanki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka soli

2aa-DSC_0020

4aaa-DSC_0082

Przygotowanie

Krok 1

Mięso umyć, oczyścić i zmielić. Kumin rozetrzeć w moździerzu. Czosnek i cebulę obrać i posiekać. Papryczkę chili oczyścić z nasion i drobno posiekać. Pomidory wlać do miski, usunąć szypułki i rozgnieść rękoma.

Krok 2

Do dużego rondla wlać łyżkę oleju i przez 1-2 minuty podsmażać w nim cebulę z czosnkiem, następnie dodać kumin i podsmażać kolejne 30 sekund. Dodać mielone mięso i podsmażać je, jednocześnie rozdrabniając za pomocą łyżki. Kiedy mięso zmieni kolor, wlać bulion warzywny (ewentualnie wodę) i pomidory. Całość dusić w odkrytym rondlu, co jakiś czas mieszając przez 20-25 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać odsączoną z zalewy fasolę i doprawić solą, pieprzem i ewentualnie pieprzem kajeńskim. Jeśli wolicie łagodniejsze smaki, należy pominąć pieprz kajeński, który sprawia że całość jest naprawdę ostra.

Krok 3

Mąkę przesiać do miski, dodać łyżeczkę soli. Do szklanki wlać gorącą wodę i olej. Płynne składniki wlać do mąki i zagnieść ciasto. Uformować je w wałek i podzielić nożem na 6 części. Każdą część uformować w kulkę i rozwałkować na niewielki placuszek. Na suchej patelni smażyć po 1-2 minuty z każdej strony, aż powstaną charakterystyczne ciemne plamy. Gorące tortille napełniać farszem, a na nim kłaść łyżeczkę śmietany.

Krok 4

Chili można podawać również z białym ryżem lub w tortillach kukurydzianych z dodatkiem świeżej kolendry. Jeśli podajecie chili z ryżem, również dodajcie na wierzch gęstą śmietanę. Podaję osobno wartość odżywczą chili i porcji tortilli (3 sztuk).

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 7
Oceń potrawę

7 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • kurczak ananas

    Stir fry z kurczakiem i ananasem

  • sajgonki

    Sajgonki

  • fajita z wołowiną

    Fajita z wołowiny

  • KURCZAK CURRY

    Kurczak curry

  • tortilla z kurczkiem i guacamole1

    Fajita z kurczakiem

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia (chili con carne)

    449,2 kcal
  • Białko

    46,81 g
  • Tłuszcz

    18,88 g
  • Węglowodany

    23,01 g
  • Błonnik

    9,75 g
  • Potas

    1646,31 mg
  • Wapń

    103,14 mg
  • Magnez

    101,27 mg
  • Żelazo

    6,91 mg
  • Cynk

    9,21 mg
  • Jod

    5,71 µg
  • Witamina A

    301,5 µg
  • Witamina E

    5,36 mg
  • Witamina B1

    0,4 mg
  • Witamina B2

    0,64 mg
  • Witamina B6

    1,22 mg
  • Witamina B12

    2,55 µg
  • Witamina C

    55,56 mg
  • Energia (3 pszenne tortille)

    574,04 kcal
  • Białko

    10,27 g
  • Tłuszcz

    28,56 g
  • Węglowodany

    69,03 g
  • Błonnik

    2,14 g
  • Potas

    131,62 mg
  • Wapń

    18,52 mg
  • Magnez

    18,52 mg
  • Żelazo

    1,26 mg
  • Cynk

    0,88 mg
  • Witamina E

    13 mg
  • Witamina B1

    0,15 mg
  • Witamina B2

    0,05 mg
  • Witamina B6

    0,05 mg