Burgery wołowe z ketchupem czereśniowym i szpinakiem

2014-06-25
1a-DSC_0054
  • Porcje : 5

Składniki

  • BUŁKI PSZENNO-ŻYTNIE (SKŁADNIKI NA 6 SZTUK):
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mąki żytniej typ 720
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 15g świeżych drożdży
  • 1 szklanka mleka 1,5% tłuszczu
  • 50g masła
  • żółtko + 1 łyżka mleka do posmarowania bułek
  • sezam do posypania bułek
  • BURGERY WOŁOWE:
  • 600g wołowiny (np. udźca)
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • KETCHUP Z CZEREŚNIAMI
  • 4 średnie pomidory malinowe
  • 150g czereśni
  • 2 łyżeczki brązowego cukru muscovado
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/3-1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 1-2 szczypty soli
  • DODATKOWO:
  • liście młodego szpinaku

burger

Przygotowanie

Krok 1

Mleko podgrzać tak by było letnie. Rozpuścić w nim cukier i drożdże i odstawić na 5-7 minut. W rondelku rozpuścić masło i pozostawić do ostudzenia. Mąki połączyć w misce z solą. Do mąk wlać rozczyn drożdży oraz masło i zagnieść ciasto. Gładką kulę elastycznego ciasta przełożyć do miski, nakryć wilgotną ściereczką i pozostawić na 45 minut do wyrośnięcia. Na blasze rozłożyć papier do pieczenia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części i uformować bułki. Uformowane bułki ułożyć na blasze, nakryć ścierką i pozostawić na kolejne 45 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Przed włożeniem do pieca nasmarować wierzch bułek żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka i posypać sezamem. Piec w temperaturze 200°C przez 9-12 minut. Upieczone bułeczki ostudzić.

Krok 2

Mięso zmielić. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, cebulę obrać i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach. Nasiona kolendry rozetrzeć w moździerzu. Do mięsa dodać czosnek, cebulę, kolendrę, pozostałe przyprawy oraz wodę. Masę mięsną wyrabiać 1-2 minuty rękoma. Gotową masę polać olejem i uformować 5 burgerów. Smażyć je na rozgrzanej patelni grillowej po ok. 5-6 minut z każdej strony.

Krok 3

Pomidory umyć, obrać i oczyścić z nasion. Czereśnie umyć, oderwać ogonki i wydrylować. Pomidory wraz z czereśniami umieścić w niewielkim rondlu, dodać pozostałe składniki i gotować na wolnym ogniu przez ok 30 minut. Gotowy sos zmiksować, ostudzić a następnie schłodzić w lodówce.

Krok 4

Liście szpinaku umyć i osuszyć. Bułki można przed zrobieniem burgerów podgrzać w piekarniku po ich uprzednim rozkrojeniu. Na spodzie każdej bułki rozsmarować łyżeczkę ketchupu czereśniowego. Nałożyć kilka listków szpinaku, ułożyć usmażonego burgera. Na burgerze rozsmarować kolejną porcję ketchupu czereśniowego i przykryć wierzchnią częścią bułki.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 6
Oceń potrawę

6 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • kurczak ananas

    Stir fry z kurczakiem i ananasem

  • sajgonki

    Sajgonki

  • fajita z wołowiną

    Fajita z wołowiny

  • KURCZAK CURRY

    Kurczak curry

  • tortilla z kurczkiem i guacamole1

    Fajita z kurczakiem