Burgery jagnięce
2014-09-08- Poziom trudności: średnio trudne
- Porcje : 3
Składniki
- BURGERY JAGNIĘCE:
- 350g jagnięciny (np. łopatki lub karkówki jagnięcej)
- 2 łyżeczki harissy
- 2 szczypty soli
- liście z 3 gałązek mięty
- 1 łyżka oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- SOS CYTRYNOWY:
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli
- DODATKOWO:
- 3 bułki do hamburgerów
- 1 liść sałaty lodowej
- 3 łyżeczki nasiona granatu
Większość z nas lubi burgery. W tych się zakochałam. Same burgery zrobione są z mojej ulubionej jagnięciny z dodatkiem harissy i świeżej mięty. Dzięki dodatkowi harissy są dość pikantne. Ich ostrość złamałam sosem jogurtowym z dodatkiem skórki cytrynowej. W środku kanapki kolejna niespodzianka w postaci chrupiących i tryskających sokiem w trakcie jedzenia ziaren granatu. Bułki u mnie domowe, można jednak przyspieszyć całość i użyć kupnych.
Przygotowanie
Krok 1
Mięso umyć, oczyścić i zmielić. Do mięsa dodać harissę, posiekane listki mięty, odrobinę soli, łyżkę zimnej wody i wymieszać wszystko dokładnie rękoma na jednolitą masę. Zostawić mięso przykryte na blacie kuchennym na 20 minut aby się ociepliło.
Krok 2
Liść sałaty umyć, osuszyć i pokroić w paseczki. Granat umyć, rozkroić i wyciągnąć nasiona.
Krok 3
Cytrynę wyszorować, sparzyć, a następnie zetrzeć skórkę z połowy owocu. DO skórki cytrynowej dodać jogurt grecki, szczyptę soli i łyżkę soku z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać.
Krok 4
Rozgrzać patelnię grillową. Uformować z mięsa trzy burgery i natłuścić je olejem. Smażyć na patelni grillowej na dość silnym, ale nie najmocniejszym płomieniu po ok. 4-5 minut z każdej strony.
Krok 5
Gdy burgery się smażą w piekarniku podgrzać przekrojone bułeczki.
Krok 6
Na spodnią część każdej bułki nałożyć łyżeczkę sosu, trochę pokrojonej sałaty, burgera, kolejną łyżeczkę sosu, posypać nasionami granatu i przykryć wierzchnią częścią bułki.