Bułeczki ziołowe z suszonymi pomidorami
2013-08-27- Danie: dodatki, drugie śniadanie, śniadanie
- Porcje : 6
Składniki
- 250g mąki pszennej
- 10g świeżych drożdży
- 1/2 szklanki ciepłej (nie gorącej) wody
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 3 suszone pomidory z zalewy
- 20g startego parmezanu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 jajko do posmarowania wierzchu bułek
Przygotowanie
Krok 1
Do wody dodać cukier oraz drożdże, dokładnie wymieszać i odstawić na 5-7 minut do momentu kiedy rozczyn zacznie się pienić. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, zioła, drobno pokrojone suszone pomidory oraz parmezan i wymieszać łyżką, do tak przygotowanych składników wlać drożdże. Całość wymieszać dokładnie za pomocą łyżki, a następnie wyrabiać rękami podsypując w razie potrzeby niewielką ilością mąki. Ciasto na bułeczki wyrabiać ok.3-4 minuty, aż powstanie jednolita i gładka kula ciasta. Wyrobione ciasto ponownie włożyć do miski, nakryć ściereczką i odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce.
Krok 2
Ciasto uderzyć pięścią podzielić na 6 równych części i uformować z nich kulki i lekko każdą spłaszczyć. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia ułożyć na niej uformowane bułeczki, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Krok 3
kiedy bułki wyrastają piekarnik rozgrzać do 180°C (najlepiej włączyć tylko grzanie od dołu).
Krok 4
Przed wstawienie do piekarnika wierzch każdej bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem.
Krok 5
Piec w temperaturze 180°C przez 15-20 minut.
Komentarze do przepisu
Średnia ocena
(5 / 5)
6 gości oceniło ten przepis
Wartości odżywcze
Dane dotyczą jednej porcji.
-
Energia
210,25 kcal -
Białko
6,39 g -
Tłuszcz
6,41 g -
Węglowodany
31,75 g -
Błonnik
1,66 g -
Potas
216,87 mg -
Wapń
59,09 mg -
Magnez
15,08 mg -
Cynk
0,47 mg -
Jod
2,21 µg -
Witamina A
49,66 µg -
Witamina E
0,94 mg -
Witamina B1
0,07 mg -
Witamina B2
0,09 mg -
Witamina B6
0,04 mg -
Witamina B12
0,06 µg -
Witamina C
10,2 mg