Bułeczki ziołowe z suszonymi pomidorami

2013-08-27
  • Porcje : 6

Składniki

  • 250g mąki pszennej
  • 10g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki ciepłej (nie gorącej) wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 3 suszone pomidory z zalewy
  • 20g startego parmezanu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 jajko do posmarowania wierzchu bułek

2-DSC_0027 - Kopia

1-DSC_0055 - Kopia

Przygotowanie

Krok 1

Do wody dodać cukier oraz drożdże, dokładnie wymieszać i odstawić na 5-7 minut do momentu kiedy rozczyn zacznie się pienić. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, zioła, drobno pokrojone suszone pomidory oraz parmezan i wymieszać łyżką, do tak przygotowanych składników wlać drożdże. Całość wymieszać dokładnie za pomocą łyżki, a następnie wyrabiać rękami podsypując w razie potrzeby niewielką ilością mąki. Ciasto na bułeczki wyrabiać ok.3-4 minuty, aż powstanie jednolita i gładka kula ciasta. Wyrobione ciasto ponownie włożyć do miski, nakryć ściereczką i odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce.

Krok 2

Ciasto uderzyć pięścią podzielić na 6 równych części i uformować z nich kulki i lekko każdą spłaszczyć. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia ułożyć na niej uformowane bułeczki, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.

Krok 3

kiedy bułki wyrastają piekarnik rozgrzać do 180°C (najlepiej włączyć tylko grzanie od dołu).

Krok 4

Przed wstawienie do piekarnika wierzch każdej bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem.

Krok 5

Piec w temperaturze 180°C przez 15-20 minut.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 6
Oceń potrawę

6 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • 2AC-DSC_0046

    Podpłomyki pszenne

  • 3a-DSC_0157

    Bajgle

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    210,25 kcal
  • Białko

    6,39 g
  • Tłuszcz

    6,41 g
  • Węglowodany

    31,75 g
  • Błonnik

    1,66 g
  • Potas

    216,87 mg
  • Wapń

    59,09 mg
  • Magnez

    15,08 mg
  • Cynk

    0,47 mg
  • Jod

    2,21 µg
  • Witamina A

    49,66 µg
  • Witamina E

    0,94 mg
  • Witamina B1

    0,07 mg
  • Witamina B2

    0,09 mg
  • Witamina B6

    0,04 mg
  • Witamina B12

    0,06 µg
  • Witamina C

    10,2 mg