Brukselka w pomidorach z kaparami

2013-10-10
3pp-DSC_0055
  • Porcje : 2

Składniki

  • 450g brukselki świeżej lub mrożonej
  • 5 średnich pomidorów
  • 10g zielonej papryczki chili (kawałek o długości ok.3 cm)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki kaparów odsączonych z zalewy

2a-DSC_0058

Przygotowanie

Krok 1

Jeśli używamy świeżej brukselki należy ją przebrać, umyć i oczyścić z ewentualnych brzydkich wierzchnich listków. Mrożonej nie trzeba uprzednio rozmrażać.

Krok 2

Pomidory obrać, oczyścić z nasion i pokroić w kostkę, Czosnek obrać i drobno posiekać. Papryczkę umyć odciąć potrzebną ilość, oczyścić z nasion i drobno pokroić. Wszystkie składniki włożyć do garnka, dolać oliwę, wsypać dwie szczypty cukru oraz sól do smaku i doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 20-25 minut. Zanim wrzucimy brukselkę, zwłaszcza mrożoną sos musi być mocno, aczkolwiek nie całkiem zredukowany.

Krok 3

Do dość gęstego już sosu wrzucić brukselkę i gotować kolejnych 10-12 minut co jakiś czas mieszając. Przed podaniem dodać dobrze odsączone z zlewy kaary i dokładnie wymieszać.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 4
Oceń potrawę

4 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • makaron pulpety z bakłażana

    Pulpety z bakłażana

  • kotlety ziemniaczano-szpinakowe

    Kotlety ziemniaczano-szpinakowe

  • curry

    Curry z kalafiora i ciecierzycy

  • yakisoba z tofu

    Yakisoba z tofu, bakłażanem i kurkami

  • 1AA-DSC_0060

    Ziemniaki z zielonym groszkiem i pesto

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    164,83 kcal
  • Białko

    13,95 g
  • Tłuszcz

    4,47 g
  • Węglowodany

    17,2 g
  • Błonnik

    16,72 g
  • Potas

    1888,05 mg
  • Wapń

    149,62 mg
  • Magnez

    74,87 mg
  • Żelazo

    3,9 mg
  • Cynk

    2,7 mg
  • Jod

    4,3 µg
  • Witamina A

    563,3 µg
  • Witamina E

    7 mg
  • Witamina B1

    0,4 mg
  • Witamina B2

    0,47 mg
  • Witamina B6

    1,11 mg
  • Witamina C

    234,2 mg