Brownies

2013-09-03
  • Porcje : 16

Składniki

  • 250g gorzkiej czekolady o zawartości 70% kakao
  • 125g masła
  • 250g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 100g mąki pszennej
  • szczypta soli

brownies

Przygotowanie

Krok 1

Czekoladę połamać na kawałki i przełożyć razem z pokrojonym na kawałki masłem do jednej miski. Rozpuścić czekoladę razem z masłem w kąpieli wodnej (miskę położyć na garnku z niewielką ilością gotującej się wody i podgrzewać stale mieszając, aż do rozpuszczenia). Rozpuszczoną czekoladę odstawić do ostudzenia.

Krok 2

Włączyć piekarnik i nastawić na 160°C (ja ustawiłam grzanie od dołu).

Krok 3

W misce utrzeć za pomocą miksera jajka z cukrem. Do masy jajecznej z cukrem dodać szczyptę soli, a następnie stopniowo wsypywać mąkę mieszając całość za pomocą miksera. Na końcu wlać ostudzoną czekoladę z masłem i wszystko raz jeszcze dokładnie połączyć. Blaszkę o wymiarach 23/23cm (można użyć większej, ale różnica w długości boku nie powinna wynosić więcej niż 2 cm) wysmarować łyżeczką masła i wyłożyć papierem do pieczenia. Do przygotowanej formy wlać ciasto i równomiernie rozprowadzić. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35-40 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić ciasto wbijając patyczek jeśli po wyjęciu jest suchy znaczy, że ciasto jest gotowe. Ostudzone ciasto pokroić na kwadraty.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(4.9 / 5)

4.9 5 10
Oceń potrawę

10 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • masło pistacjowe

    Pasta pistacjowa

  • cookies

    Chocolate chip cookies

  • SZARLOTKA

    Szarlotka z bezą różaną

  • smoothie ananas banan gruszka

    Smoothie z ananasa, banana i gruszki

  • ciasto z porzeczkami

    Ciasto z porzeczkami

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    280,09 kcal
  • Białko

    2,9 g
  • Tłuszcz

    17,05 g
  • Węglowodany

    28,76 g
  • Błonnik

    0,4 g
  • Potas

    112,07 mg
  • Wapń

    13,34 mg
  • Magnez

    27,6 mg
  • Cynk

    0,58 mg
  • Jod

    1,59 µg
  • Witamina A

    89,71 µg
  • Witamina E

    0,32 mg
  • Witamina B1

    0,01 mg
  • Witamina B2

    0,05 mg
  • Witamina B6

    0,01 mg
  • Witamina B12

    0,15 µg