Bliny ze śledziem w śmietanie

2015-01-02
  • Porcje : 12

Składniki

  • CIASTO NA BLINY:
  • 90g mąki pszenne
  • 45g mąki gryczanej
  • 10g świeżych drożdży
  • 130ml mleka
  • 20g masła
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • ŚLEDZIE W ŚMIETANIE:
  • 1 opakowanie filetów śledziowym a`la matias w oleju (250g)
  • 1 duży kubek kwaśnej śmietany 12 % tłuszczu (360g)
  • 1 średniej wielkości jabłko
  • 1 średnia cebula
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/3 łyżeczki cukru
  • DODATKOWO:
  • olej do smażenia
  • koperek lub szczypiorek do dekoracji

Pokochałam bliny. Dziś propozycja przekąski, którą śmiało można podać podczas imprezy. Przygotowałam śledzie w śmietanie z cebulą i jabłkiem i podałam je na blinach pszenno-gryczanych. Na wierzch jedynie odrobina koperku do dekoracji i pyszne finger food gotowe.

bliny ze śledziem

Przygotowanie

Krok 1

Śledzie najlepiej przygotować dzień wcześniej, ale nie później niż na 3 godziny przed podaniem, inaczej smaki nie przejdą się odpowiednio. Śledzie odsączyć z oleju i pokroić na kawałki. Jabłko umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne. Miąższ pokroić w niezbyt dużą kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Jabłko skropić sokiem z cytryny. Do jabłek i cebuli dodać śmietanę. Doprawić solą, cukrem i pieprzem i dokładnie wymieszać. W plastikowym lub szklanym naczyniu ułożyć warstwę śmietany z jabłkami i cebulą, później warstwę śledzi, następnie przykryć je pozostałą śmietaną z jabłkiem i cebulą. Szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki.

Krok 2

Przygotować ciasto na bliny. Jajko wybić do dwóch misek oddzielając żółtko od białka. Masło rozpuścić w małym rondlu i pozostawić do ostudzenia. W letnim mleku rozpuścić drożdże, następnie rozmieszać z mąką pszenną i gryczaną. Do ciasta dodać żółtko, stopione masło, sól i dokładnie wymieszać. Białko ubić na pianę i wmieszać w ciasto. Nakryć miskę z ciastem czystą, wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 3 godziny. (dziś ciasto leżakowało tylko godzinę i też wyszły rewelacyjne, więc jeśli nie macie czasu można skrócić czas rośnięcia ciasta)

Krok 3

Patelnię nasmarować niewielką ilością oleju rzepakowego lub słonecznikowego. Rozgrzać, po czym nakładać porcje ciasta na bliny (po ok.0,5-1 łyżki ciasta na jeden placek, na patelni powinny zmieścić się 5-6 bliny). Smażyć bliny po ok.2 minuty z każdej strony tak by nieco się zrumieniły. Usmażone bliny odkładać na talerz i smażyć kolejną partię. Z ciasta powinno wyjść ok. 12 małych blinów.

Krok 4

Na każdego blina nałożyć kawałek śledzia, nieco śmietany z jabłkami i cebulą. Udekorować koperkiem lub szczypiorkiem

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń potrawę

0 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • cukinia z malinami i kozim serem

    Pieczona cukinia z rukolą, malinami i kozim serem

  • 2-DSC_0003

    Pomidory faszerowane szpinakiem

  • 1-DSC_0107 - Kopia

    Kalafior w sosie z gorgonzoli

  • 5aAAa-DSC_0046

    Jajka z pastą z bryndzy i papryki

  • 2AA-DSC_0112

    Tapenada