Biryani z kurczakiem

2013-08-30
  • Porcje : 4

Składniki

  • CZERWONA PASTA CURRY:
  • 1 czerwona papryczka chili
  • kawałek imbiru o długości 2 cm
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • szczypta soli
  • 2 ząbki czosnku
  • BIRYANI:
  • pasta curry z niniejszego przepisu
  • 150g jogurtu naturalnego
  • 1 liść laurowy
  • 2 goździki
  • 2 ziarna kardamonu
  • mały kawałek kory cynamonu
  • 1 ząbek czosnku
  • 500g mięsa z piersi kurczaka
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżeczka oleju słonecznikowego do gotowania ryżu
  • 200g ryżu basmati

biryani-z-kurczakiem

Przygotowanie

Krok 1

Przygotować w następujący sposób pastę curry. Imbir oraz czosnek obrać i posiekać. Papryczkę umyć i pokroić w kosteczkę (można wcześniej oczyścić z nasion). Nasiona kolendry oraz kminu rozetrzeć w moździerzu. Do jednego naczynia włożyć papryczkę, czosnek, imbir, dodać pozostałe wymienione w przepisie przyprawy, wlać olej oraz sok z cytryny i wszystko dokładnie zmiksować blenderem.

Krok 2

Piersi kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w dużą kostkę. Oprószyć solą. W miseczce wymieszać 2 łyżki przygotowanej pasty curry z jogurtem oraz przeciśniętym ząbkiem czosnku, następnie dodać liść laurowy, goździki, cynamon oraz kardamon i dokładnie wymieszać. Powstałą marynatę wymieszać dokładnie z mięsem kurczaka i odstawić szczelnie przykryte do lodówki na minimum 3 godziny.

Krok 3

Cebulę pokroić w piórka i smażyć na klarowanym maśle, aż stanie się złoto-brązowa.

Krok 4

Ryż zalać bardzo ciepłą wodą i odstawić na 30 minut. W garnku zagotować osoloną wodę z łyżeczką oleju. Kiedy woda zacznie wrzeć odlać wodę, w której moczył się ryż i wsypać go do gotującej wody. Ugotować ryż al dente (ok. 3 minuty krócej niż podaje producent). Na dno garnka wlać niewielką ilość wody z gotującego się ryżu (kilka łyżek tak, aby pokryć cieniutko dno).

Krok 5

Kurczaka wraz z marynatą i przyprawami przełożyć do garnka i rozłożyć równomiernie. Ugotowany ryż odcedzić na sicie o drobnych oczkach. Odsączony ryż rozprowadzić równomiernie na kurczaku. Na ryżu rozsmarować pozostałą pastę curry i ułożyć usmażoną cebulę. Garnek przykryć szczelną pokrywką i gotować na średnim ogniu przez 15 minut, a następnie przez kolejnych 15 minut na małym ogniu. Potrawa jest gotowa, kiedy zaczyna mocno pachnieć aromatycznymi przyprawami.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 1
Oceń potrawę

1 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • kasza z warzywami

    Kasza gryczana z warzywami i kozim serem

  • KURCZAK CURRY

    Kurczak curry

  • 1ab-DSC_0082

    Kasza jaglana ze szparagami, groszkiem i kozim serem

  • 4a-DSC_0036

    Ciecierzyca ze szpinakiem w pomidorach

  • 4A-DSC_0003

    Kasza perłowa z bobem, cukinią i bryndzą

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    450,37 kcal
  • Białko

    32,67 g
  • Tłuszcz

    15,81 g
  • Węglowodany

    44,35 g
  • Błonnik

    2,05 g
  • Potas

    693,3 mg
  • Wapń

    87,83 mg
  • Magnez

    59,26 mg
  • Żelazo

    1,21 mg
  • Cynk

    1,79 mg
  • Jod

    3,43 µg
  • Witamina A

    81,5 µg
  • Witamina E

    4,95 mg
  • Witamina B1

    0,17 mg
  • Witamina B2

    0,43 mg
  • Witamina B6

    0,85 mg
  • Witamina B12

    0,68 µg
  • Witamina C

    15,83 mg