Bigos

2014-09-06
  • Porcje : 10

Składniki

  • 1/2 średniej główki białej kapusty (ok.900g zważonej po poszatkowaniu)
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 40g suszonych borowików
  • 300g kiełbasy wiejskiej
  • 300g boczku wędzonego
  • 2 średnie cebule
  • 500g łopatki wieprzowej
  • 2-3 ząbki czosnku do duszenia mięsa
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu
  • 8 kulek ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • sól

bigos

Przygotowanie

Krok 1

Grzyby suszone opłukać, zalać wodą i namaczać przez 2-3 godziny, następnie w tej samej wodzie gotować przez ok. 1,5 godziny. Ostudzić po czym jeśli są jakieś wyraźnie większe kawałki grzybów pokroić je na mniejsze.

Krok 2

Mięso umyć, osolić, oprószyć pieprzem. Do garnka wlać niewielką ilość wody tak by lewie zakryła dno, ułożyć w garnku mięso i obłożyć plasterkami obranego czosnku. Dusić pod przykryciem ok.1,5 godziny zaglądając co jakiś czas czy nie trzeba dolać nieco wody. Uduszone mięso przestudzić i posiekać.

Krok 3

Boczek pokroić w niedużą kostkę, cebulę obrać i również pokroić w kosteczkę. Boczek z cebulą przesmażyć. Kiełbasę pokroić w półplasterki.

Krok 4

Kapustę białą poszatkować, osolić łyżeczką soli, dolać 1,5 szklanki wody, przykryć i zagotować. Gotować przez ok. 25 minut. Kapustę kiszoną 2 razy opłukać zimną wodą, odcisnąć, następnie zalać 1,5 szklanki wody i gotować 25 minut. Po upływie tego czasu do słodkiej kapusty dodać pieprz w ziarnach, ziele angielskie i liście laurowe, a także podgotowaną kiszoną kapustę wraz z wodą w której się gotowała.

Krok 5

Do kapust z przyprawami dodać posiekane mięso, ugotowane grzyby, większość wody z gotowania grzybów, kiełbasę i boczek z cebulą. Wymieszać bardzo dokładnie i gotować przez ok godzinę. Ostudzić bigos odstawić do lodówki, następnie codziennie przez dwa kolejne dni podgrzewać odkryty bigos i gotować kilkanaście minut by płyn powoli odparowywał, następnie studzić i odstawiać do lodówki. Najlepszy jest trzeciego bądź czwartego dnia.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń potrawę

0 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • kurczak ananas

    Stir fry z kurczakiem i ananasem

  • sajgonki

    Sajgonki

  • fajita z wołowiną

    Fajita z wołowiny

  • KURCZAK CURRY

    Kurczak curry

  • tortilla z kurczkiem i guacamole1

    Fajita z kurczakiem