Barszcz czerwony

2013-08-25
  • Porcje : 6

Składniki

  • 8 szklanek wody
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 duże marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • biała część średniego pora
  • 1/3 średniego selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 średniej cebuli
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu
  • 1,2 kg buraków
  • 3 łyżeczki mąki pszennej
  • 4 łyżki słodkiej śmietanki 12 % tłuszczu
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz
  • sok z cytryny do smaku

Tradycyjny barszcz czerwony. Można podawać go z ziemniakami i jajkiem na twardo, bądź z dodatkiem pasztecików z mięsem lub grzybami. Wspaniale uzupełnia smak rozmaitych krokietów, które można nim popijać. Jest też jedną z kilku zup które pojawiają się na wigilijnym stole.

1-025

Przygotowanie

Krok 1

Marchewki, pietruszkę, selera, czosnek, cebulę i buraki obrać i umyć. Pora rozkroić wzdłuż i dokładnie wypłukać między kolejnymi warstwami. Warzywa, łącznie z buraczkami pokroić na mniejsze kawałki.

Krok 2

Warzywa wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać łyżeczkę soli, ziarenka pieprzu i gotować na wolnym ogniu ok 1 godziny i 15 minut.

Krok 3

W połowie czasu gotowania napełnić do połowy szklankę wywarem i odstawić do ostudzenia. Ostudzony wywar połączyć dokładnie z mąką i wlać pod koniec gotowania do pozostałego wywaru.

Krok 4

Gotowy barszcz odcedzić i doprawić dużą ilością świeżo mielonego pieprzu oraz sokiem z cytryny. Całość zabielić śmietanką (po dodaniu śmietanki nie wolno już zupy ponownie zagotować).

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 1
Oceń potrawę

1 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • zupa krem z pietruszki

    Zupa krem z pieczonej pietruszki

  • bigos

    Bigos

  • babka ziemniaczana

    Babka ziemniaczana

  • zupa kurkowa

    Zupa kurkowa

  • zupa rybna

    Zupa rybna z pomidorami i chili