Bajgle

2013-10-17
3a-DSC_0157
  • Porcje : 8

Składniki

  • 400g mąki pszennej typ 650
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 10g świeżych drożdży
  • 200g ciepłej wody
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej + 2 łyżki cukru do gotowania bajgli
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki maku

2a-DSC_0164

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę przesiać do miski, dodać sól. W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże i cukier, następnie rozczyn odstawić na 7-10 minut do czasu gdy drożdże zaczną się pienić.

Krok 2

Kiedy rozczyn jest spieniony wlać go do mąki z solą i zagnieść ciasto. Ciasto wyrabiać do momentu uzyskania gładkiej kuli elastycznego ciasta. Gotową kulkę ciasta włożyć do miski, nakryć wilgotną ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

Krok 3

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Krok 4

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość podzielić je na 8 części. Z każdej uformować bułeczkę, a następnie palcem zrobić w jej środku dziurkę i poszerzyć ją do takiej szerokości by swobodnie zmieściły się w niej dwa palce.

Krok 5

Tak przygotowane bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczeni, nakryć ściereczką i odstawić na ok 30-40 minut do wyrośnięcia.

Krok 6

Kiedy bajgle wyrastają piekarnik rozgrzać do temperatury 210°C.

Krok 7

Kiedy bajgle kończą wyrastać zagotować 3 litry wody w dużym garnku. Do wody dodać sodę oczyszczoną oraz 2 łyżki cukru. Do gotującej się wody wrzucamy po 4 bajgle i gotujemy po ok 1 minutę z każdej strony. Odkładamy na talerz i przykrywamy ściereczką. Osuszone przekładamy na blachę wyłożoną papierem, smarujemy jajkiem i posypujemy makiem.

Krok 8

Blachę z bajglami wstawiamy do piekarnika i pieczemy 12-15 minut. Ja przez pierwsze 8 minut piekłam z włączoną opcją grzanie od dołu, a na kolejne 4 minuty włączyłam grzanie góra-dół, ale wszystko jest tak naprawdę zależne od piekarnika. Upieczone bajgle pozostawić do ostudzenia najlepiej na kratce.

Rodzaj przepisu: Tagi: Składniki: , ,

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 5
Oceń potrawę

5 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • 2AC-DSC_0046

    Podpłomyki pszenne

  • 2-DSC_0027 - Kopia

    Bułeczki ziołowe z suszonymi pomidorami

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    176,37 kcal
  • Białko

    5,51 g
  • Tłuszcz

    1,09 g
  • Węglowodany

    36,13 g
  • Błonnik

    1,32 g
  • Potas

    81,41 mg
  • Wapń

    17,78 mg
  • Magnez

    13,12 mg
  • Żelazo

    0,76 mg
  • Cynk

    0,5 mg
  • Witamina E

    0,22 mg
  • Witamina B1

    0,08 mg
  • Witamina B2

    0,04 mg
  • Witamina B6

    0,03 mg