Babka ziemniaczana

2014-07-28
  • Porcje : 3

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 150g boczku wędzonego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz, majeranek

Babka ziemniaczana to jeden z prostych i wyśmienitych pomysłów na niedrogi i bardzo smaczny obiad. Smaczna na ciepło i na zimno. Rewelacyjnie znosi także odsmażanie dnia następnego. Kilka prostych składników i obiad gotowy. Ja robię babkę z dodatkiem boczku ale jeśli chcecie mniej tłusto to cebulę do babki usmażcie na niewielkiej ilości oleju rzepakowego. Ja podaję ją z jogurtem naturalnym bądź jogurtowym sosem czosnkowym, do tego koniecznie sałatka z pomidorów z cebulą i słodką śmietanką.

babka ziemniaczana

Przygotowanie

Krok 1

Boczek pokroić w kosteczkę. Cebulę obrać i również drobno pokroić. W rondlu podsmażać boczek do czasu gdy zacznie się rumienić, po czym dodać cebulę i smażyć razem co jakiś czas mieszając do momentu gdy cebula będzie złocista.

Krok 2

Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Małą keksówkę wysmarować masłem lub smalcem.

Krok 3

Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do startych ziemniaków dodać jaja, mąkę, boczek z cebulą. Doprawić masę solą (ja daję 1 płaską łyżeczkę soli), czarnym pieprzem i majerankiem. Masę dokładnie wymieszać i wlać do przygotowanej foremki.

Krok 4

Formę z masą wstawić do piekarnika i piec 40 minut w temperaturze 180°C, po czym zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec kolejnych 40 minut. Podawać z jogurtem naturalnym, sosem jogurtowo- czosnkowym lub gęstą śmietaną.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 2
Oceń potrawę

2 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • bigos

    Bigos

  • 2aa-DSC_0075

    Zapiekanka z bakłażanem i ryżem

  • 1aa-DSC_0008

    Pikantne żeberka z pieca

  • 3ab-DSC_0004

    Gołąbki

  • 1-DSC04405 - Kopia - Kopia

    Grillowane piersi kaczki z sosem maślano-porzeczkowym