Ananasowy sos BBQ
2013-08-27- Danie: dodatki

- Porcje : 4
Składniki
- 4 dojrzałe pomidory
- 1 mały ananas
- 2 łyżeczki masła
- 1 mała cebula
- 1 czerwona papryczka chili
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 3 łyżki brązowego cukru (muscovado)
- sól, świeżo mielony czarny pieprz
W sezonie grillowym warto jest przygotowywać domowe sosy do mięs, które z pewnością będą miłą odmianą od nieśmiertelnych musztardy i ketchupu. Ten sos idealnie pasuje do wieprzowiny oraz drobiu. Można przygotować większą ilość i zawekować część, dzięki czemu zawsze będziecie mieli pod ręką unikatowy dodatek np. do pieczonych skrzydełek, nawet poza sezonem grillowym.
Przygotowanie
Krok 1
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Papryczkę oczyścić z nasion pokroić na mniejsze kawałki.Oczywiście można pozostawić nasiona wówczas sos będzie zdecydowanie ostrzejszy. Ananasa okroić ze skóry, wyciąć zdrewniały środek i pokroić w drobną kostkę. Pomidory obrać ze skórki oczyścić z nasion i również pokroić w kostkę.
Krok 2
Cebulę podsmażyć na maśle aż stanie się złocista. Do zezłoconej cebuli dodać pozostałe składniki i dusić wszystko razem na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 10-15 minut, a następnie ok.3-5 minut odkryte na średnim ogniu, stale mieszając. Gotowy sos zmiksować, a następnie doprawić solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Komentarze do przepisu
Średnia ocena
(0 / 5)
0 gości oceniło ten przepis
Powiązane przepisy:
Wartości odżywcze
Dane dotyczą jednej porcji.
-
Energia
176,86 kcal -
Białko
2,57 g -
Tłuszcz
2,86 g -
Węglowodany
35,21 g -
Błonnik
4,66 g -
Potas
868,67 mg -
Wapń
52,65 mg -
Magnez
41,95 mg -
Cynk
0,83 mg -
Jod
2,67 µg -
Witamina A
220,45 µg -
Witamina E
2,25 mg -
Witamina B1
0,26 mg -
Witamina B2
0,14 mg -
Witamina B6
0,43 mg -
Witamina C
70,5 mg