Ananasowy sos BBQ

2013-08-27
1a
  • Porcje : 4

Składniki

  • 4 dojrzałe pomidory
  • 1 mały ananas
  • 2 łyżeczki masła
  • 1 mała cebula
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 3 łyżki brązowego cukru (muscovado)
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz

W sezonie grillowym warto jest przygotowywać domowe sosy do mięs, które z pewnością będą miłą odmianą od nieśmiertelnych musztardy i ketchupu. Ten sos idealnie pasuje do wieprzowiny oraz drobiu. Można przygotować większą ilość i zawekować część, dzięki czemu zawsze będziecie mieli pod ręką unikatowy dodatek np. do pieczonych skrzydełek, nawet poza sezonem grillowym.

2a

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę obrać i pokroić w piórka. Papryczkę oczyścić z nasion pokroić na mniejsze kawałki.Oczywiście można pozostawić nasiona wówczas sos będzie zdecydowanie ostrzejszy. Ananasa okroić ze skóry, wyciąć zdrewniały środek i pokroić w drobną kostkę. Pomidory obrać ze skórki oczyścić z nasion i również pokroić w kostkę.

Krok 2

Cebulę podsmażyć na maśle aż stanie się złocista. Do zezłoconej cebuli dodać pozostałe składniki i dusić wszystko razem na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 10-15 minut, a następnie ok.3-5 minut odkryte na średnim ogniu, stale mieszając. Gotowy sos zmiksować, a następnie doprawić solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń potrawę

0 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • 2aa-DSC_0024

    Ketchup z czereśniami

  • 1AAA-DSC_0140

    Sos musztardowo-miodowy z białym winem

  • 1aaa-DSC_0110

    Sos BBQ z mango

  • 1-DSC_0019 - Kopia

    Cytrynowy dip z koziego serka

  • 1-DSC_0065 - Kopia - filtr

    Krem chrzanowo-gruszkowy

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    176,86 kcal
  • Białko

    2,57 g
  • Tłuszcz

    2,86 g
  • Węglowodany

    35,21 g
  • Błonnik

    4,66 g
  • Potas

    868,67 mg
  • Wapń

    52,65 mg
  • Magnez

    41,95 mg
  • Cynk

    0,83 mg
  • Jod

    2,67 µg
  • Witamina A

    220,45 µg
  • Witamina E

    2,25 mg
  • Witamina B1

    0,26 mg
  • Witamina B2

    0,14 mg
  • Witamina B6

    0,43 mg
  • Witamina C

    70,5 mg