Spaghetti z wędzonym łososiem
2013-08-25- Rodzaj: kuchnia włosa
- Danie: obiad

- Porcje : 2
Składniki
- 200g makaronu spaghetti
- 100g łososia wędzonego
- 100 ml słodkiej śmietanki 30%tłuszczu
- 1 łyżka masła
- sól, świeżo mielony czarny pieprz
- natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie
Krok 1
Łososia pokroić na kawałki. W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Na wrzątek wrzucić makaron i ugotować al dente. W czasie gdy makaron się gotuje, do dużego rondla wrzucić masło i kiedy się rozpuści, podsmażyć na nim kawałeczki łososia. Po 1-2 minutach wlać śmietankę i gotować na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając przez ok. 8 minut, aż płyn ulegnie częściowej redukcji. Pod koniec gotowania doprawić odrobiną soli i sporą ilością świeżo mielonego czarnego pieprzu.
Krok 2
Ugotowany makaron odcedzić i natychmiast wrzucić do sosu śmietanowego z łososiem, wymieszać bardzo dokładnie i podgrzewać jeszcze na wolnym ogniu ok. 1 minuty, aż makaron dobrze połączy się ze śmietanką.
Krok 3
Podawać gorące, posypane natką pietruszki.
Komentarze do przepisu
Średnia ocena
(0 / 5)
0 gości oceniło ten przepis
Powiązane przepisy:
Wartości odżywcze
Dane dotyczą jednej porcji.
-
Energia
645,23 kcal -
Białko
22,71 g -
Tłuszcz
26,79 g -
Węglowodany
78,32 g -
Błonnik
2,9 g -
Potas
414,75 mg -
Wapń
75,52 mg -
Magnez
55,3 mg -
Żelazo
1,53 mg -
Cynk
0,99 mg -
Jod
16,87 µg -
Witamina A
223,1 µg -
Witamina E
1,27 mg -
Witamina B1
0,24 mg -
Witamina B2
0,14 mg -
Witamina B6
0,45 mg -
Witamina B12
1,6 µg -
Witamina C
4,44 mg