Spaghetti z wędzonym łososiem

2013-08-25
1a-DSC_0074
  • Porcje : 2

Składniki

  • 200g makaronu spaghetti
  • 100g łososia wędzonego
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30%tłuszczu
  • 1 łyżka masła
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz
  • natka pietruszki do dekoracji

2a-DSC_0043

Przygotowanie

Krok 1

Łososia pokroić na kawałki. W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Na wrzątek wrzucić makaron i ugotować al dente. W czasie gdy makaron się gotuje, do dużego rondla wrzucić masło i kiedy się rozpuści, podsmażyć na nim kawałeczki łososia. Po 1-2 minutach wlać śmietankę i gotować na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając przez ok. 8 minut, aż płyn ulegnie częściowej redukcji. Pod koniec gotowania doprawić odrobiną soli i sporą ilością świeżo mielonego czarnego pieprzu.

Krok 2

Ugotowany makaron odcedzić i natychmiast wrzucić do sosu śmietanowego z łososiem, wymieszać bardzo dokładnie i podgrzewać jeszcze na wolnym ogniu ok. 1 minuty, aż makaron dobrze połączy się ze śmietanką.

Krok 3

Podawać gorące, posypane natką pietruszki.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń potrawę

0 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • pappardelle z kaczką i grzybami

    Pappardelle z kaczką i grzybami

  • stir fry

    Stir fry z krewetkami i tofu

  • linguine z sosem grzybowym

    Makaron z sosem grzybowym

  • tagliatelle pomidory ricotta

    Tagliatelle z pomidorami i ricottą

  • penne z pesto i zielonymi warzywami

    Penne z zielonymi warzywami i pesto

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    645,23 kcal
  • Białko

    22,71 g
  • Tłuszcz

    26,79 g
  • Węglowodany

    78,32 g
  • Błonnik

    2,9 g
  • Potas

    414,75 mg
  • Wapń

    75,52 mg
  • Magnez

    55,3 mg
  • Żelazo

    1,53 mg
  • Cynk

    0,99 mg
  • Jod

    16,87 µg
  • Witamina A

    223,1 µg
  • Witamina E

    1,27 mg
  • Witamina B1

    0,24 mg
  • Witamina B2

    0,14 mg
  • Witamina B6

    0,45 mg
  • Witamina B12

    1,6 µg
  • Witamina C

    4,44 mg