Coleslaw

2013-08-23
  • Porcje : 4

Składniki

  • 300g poszatkowanej białej kapusty (ok. ½ średniej główki po wycięciu głąba i usunięciu brzydkich wierzchnich liści)
  • 1 średnia marchewka
  • 1 średnia cebula
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz

1-DSC_0034 - Kopia

Przygotowanie

Krok 1

Kapustę umyć i poszatkować nie za grubo, Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i drobno posiekać. Szczypiorek umyć i posiekać.

Krok 2

W miseczce wymieszać majonez, cukier puder, musztardę i sok cytrynowy. Doprawić sos odrobiną soli i dużą ilością świeżo mielonego pieprzu. Wymieszać dokładnie.

Krok 3

Warzywa wymieszać dokładnie z sosem i odłożyć przykrytą do lodówki na minimum 20 minut.

Rodzaj przepisu: Tagi: , Składniki: , , ,

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń potrawę

0 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • sałatka z buraków i kaczki

    Sałatka z kaczką i pieczonym burakiem

  • sałatka z rydzami

    Sałatka z rydzami i gruszką

  • awokado i grejpfrut

    Sałatka z awokado i czerwonym grejpfrutem

  • 6a-DSC_0010

    Sałatka ziemniaczana z wędzonym łososiem i jajkiem

  • 2BB-DSC_0092

    Surówka z młodej kapusty z rzodkiewką, kalarepą i zieloną cebulką

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    148,66 kcal
  • Białko

    2,1 g
  • Tłuszcz

    12,22 g
  • Węglowodany

    7,57 g
  • Błonnik

    3 g
  • Potas

    264,28 mg
  • Wapń

    68,08 mg
  • Magnez

    18,21 mg
  • Cynk

    0,4 mg
  • Jod

    3,3 µg
  • Witamina A

    360,67 µg
  • Witamina E

    4,52 mg
  • Witamina B1

    0,06 mg
  • Witamina B2

    0,07 mg
  • Witamina B6

    0,11 mg
  • Witamina B12

    0,4 µg
  • Witamina C

    41,25 mg