Szlak Oscypkowy


Comments Off | Last Update: August 23, 2013

Zakopane, Malopoļska, Polska

Historia pasterstwa sięga na Podhalu XIV wieku. Mało kto wie, że pierwszymi tatrzańskimi pasterzami i producentami oscypka byli Wołosi, duża grupa etniczna z Bałkan prowadząca koczowniczy tryb życia. Dawniej oscypki były używane do rozliczeń pomiędzy gazdą i bacą oraz bacą i juhasem. Znajdujący się w województwie małopolskim Szlak Oscypkowy oferuje turystom mnóstwo rzetelnych informacji oraz zabawnych i ciekawych anegdot na temat pasterstwa oraz oscypka.

Na trasie Szlaku Oscypkowego na gości czeka 25 lokalizacji związanych z pasterstwem oraz serowarstwem. Do najciekawszych z nich należą: - bacówki Andrzeja Staszela w Kuźnicach i na Kalatówkach; - bacówka "Pod Reglami"; - bacówka w Dolinie Chochołowskiej - odwiedzona przez Papieża Jana Pawła II; - bacówka w Dolinie Kościeliskiej; - bacówka rodziny Lassaków w Bustryku nazywana bacówką "na końcu świata"; - bacówka Baligówka, gdzie stado owiec liczy 800 sztuk; - bacówka na Turbaczy; - bacówka w Czorsztynie - baca wypasa swoje owce w Pienińskim Parku Narodowym przy szlaku turystycznym na Trzy Korony, stado liczy ponad 800 owiec, oscypek jest wystawiany na targach międzynarodowych w Turynie; - bacówka na Jaworkach; - bacówka w Nowym Targu - stado owiec liczące 1200 sztuk; - bacówka w Dursztynie; - ekologiczna bacówka w Leśnicy; - bacówka w okolicy Głębokiego - produkuje bundz i żentycę; - bacówka pod Babią Górą . Szczegółowe opisy bacówek znajdą Państwo na oficjalnej stronie szlaku, do której zaprowadzi Państwa link zamieszczony tutaj oraz na końcu artykułu.

Bacowie chętnie opowiadają turystom historię powstania swoich bacówek oraz częstują ich oscypkiem, bryndzą i redykołką, które oczywiście można też zakupić. Zachęcamy wszystkich fanów smaku do zwiedzania i degustowania świetnych wyrobów polskich baców.