Narodowe Muzeum Makaronu


Comments Off | Last Update: August 23, 2013

Museo Nazionale delle Paste Alimentari, Piazza Scanderbeg, 48, 00187 Rzym, Włochy

Historia makaronu, urządzenia do produkcji, dydaktyka w zakresie technologii produkcji, informacje na temat żywienia, makaron w sztuce starożytnej i nowoczesnej oraz wiele innych. Na dwóch piętrach w 11 salach wystawienniczych odkryją Państwo eksponaty z ośmiu wieków tego włoskiego "wynalazku". Na podstawie autentycznych przedmiotów oraz archiwalnych zdjęć i dokumentów goście mogą poznać tajniki tradycyjnego oraz przemysłowego wyrobu makaronu, od uprawy pszenicy po gotowy produkt.

W specjalnej zaprojektowanej sali audio-wizualnej kadra muzeum oraz zaproszeni goście specjalni cyklicznie prowadzą seminaria na temat produkcji oraz dietetyki makaronu. Muzeum posiada bogatą bibliotekę, w kolekcji której znajduje się wiele bezcennych archiwalnych dokumentów. Narodowe Muzeum Makaronu jest jedyną tego typu instytucją na świecie.

Godziny otwarcia

Codziennie, 9.30 - 17.30, włącznie z niedzielami, zamknięte w czasie włoskich świąt

Ceny biletów

dorośli: € 10,00;
dzieci < 18 lat: € 7,00;

W cenę biletu wliczone jest wypożyczenie przenośnego odtwarzacza mp3 z komentarzem w językach włoskim, angielskim, hiszpańskim, francuskim, niemieckim i japońskim.