Muzeum Południowego Jedzenia i Napojów


Comments Off | Last Update: August 23, 2013

Southern Food & Beverage Museum, 1 Poydras Street, Nowy Orlean, Luizjana 70130, Stany Zjednoczone

Muzeum Południowego Jedzenia i Napojów jest organizacją pożytku publicznego z siedzibą w Nowym Orleanie. Głównym zadaniem otwartego w 2008 roku muzeum jest promocja jedzenia, napojów
i kultury południowych stanów USA. Pierwsza czasowa wystawa muzeum została zorganizowana już
w 2004 roku.

Instytucja ta stara się badać następujące aspekty:
- kwestie dotyczące żywności i napojów południa USA,
- etniczną różnorodność - unikalne tradycje żywieniowe południa USA wywodzą się przede wszystkim
z połączenia tradycji afro-amerykańskich, karaibskich, francuskich i niemieckich,
- pracę rolników, rybaków, myśliwych i zbieraczy, którzy dostarczają pożywienie,
- udział przetwórstwa, wynalazczości, szefów kuchni, restauratorów i rodzinnych przepisów kulinarnych w kształtowaniu tradycji południa.

W ramach swojej działalności muzeum organizuje wystawy, pokazy sztuki gotowania, wykłady naukowe oraz degustacje potraw. Działa ono w stałej współpracy z mniejszymi regionalnymi muzeami, restauracjami, teatrami, instytucjami akademickimi oraz artystami, aby móc zapewnić jak najszersze spojrzenie na zwyczaje żywieniowe mieszkańców południa Stanów Zjednoczonych.

Oprócz wystaw czasowych dostepne są również stałe kolekcje, do których należą wystawy:
- "Luizjana je! - prezentuje potrawy i składniki charakterystyczne dla stanu Luizjana;
- "Tout de Sweet: Wszystko o cukrze" - ukazuje, jak ważną rolę cukier odgrywał w gospodarce Luizjany
i świata;
- "Stolik w Galatoire's" - kolekcja przedmiotów i opowiadań dotyczących kultowej nowoorleańskiej restauracji;
- "Od migracji do komercjalizacji" - multimedialna wystawa na temat zwyczajów żywieniowych i kultury grupy etnicznej Akadian;
- "Uchwycić piękno wybrzeża - jedzenie z zatoki" - fotografie, przedmioty i dokumenty ukazujące jak zmieniały się zwyczaje i kultura ludzi czerpiących pożywienie z Zatoki Meksykańskiej;
- "Jedzenie na południu Ameryki" - prezentuje zwyczaje żywieniowe innych południowych stanów jak Arkansas, Maryland, Tennessee i Texas, kolekcja będzie w przyszłości rozbudowywana o kolejne stany;
- "Naród Barbecue" - od podwórkowego grilla do profesjonalnych zawodów;
- "Południowe alkohole" - rzut okiem na rolę alkoholu w życiu mieszkańców południa USA, w tej części znajduje się bar, uratowany z budynku zniszczonego przez huragan Katrina;
- "Ewolucja gotowania w historii" - historia technologii żywienia, ekspozycja ukazuje jak zmieniał się proces gotowania;
- "Kukurydza w Ameryce" - kolekcja przedmiotów związanych z kukurydzą, od przedmiotów użytkowych po malowidła.

Dodatkowo muzeum udostępnia internetowe kolekcje wystawiennicze. Są one poświęcone piwom
z południa USA, najciekawszym historycznym restauracjom Nowego Orleanu oraz dzielnicy Tremé (zabytkowej dzielnicy Nowego Orleanu).

Na terenie muzeum działa biblioteka, w zbiorach której znajduje się mnóstwo ciekawych pozycji
o uprawie roślin, myślistwie, rybołówstwie, przetwarzaniu pożywienia oraz wielu innych tematach powiązanych z odżywianiem.

Wiosną 2013 roku Muzeum Południowego Jedzenia i Napojów przeprowadzi sie do nowego budynku, gdzie do jego dyspozycji oddane zostanie niemal 3 000 metrów kwadratowych przestrzeni. Sądzimy jednak, że kolekcja muzeum już dziś jest wystarczająco bogata, aby skutecznie zachęcać do licznych wizyt.

Godziny otwarcia

Poniedziałek - Sobota : 10:00 - 19:00
Niedziela : 12.00 - 18.00

Ceny biletów

Bilet normalny: $10
Bilet ulgowy (studenci, uczniowie, seniorzy): $5
Zniżki dla grup zorganizowanych.