Muzeum Konfitury


Comments Off | Last Update: August 23, 2013

Museu de la Confitura, Plaça Major, 17123, Torrente, Hiszpania

Muzeum Konfitury reklamuje się jako "Najsłodsze muzeum na świecie". W jego wnętrzach znajdziemy ogromną liczbę dżemów i marmolad. Hiszpańskie muzeum zawiera ekspozycje dotyczące pochodzenia konfitur, ich konserwacji, różnic między nimi oraz cukru używanego do ich produkcji. W pomieszczeniach tej instytucji znajdziemy także narzędzia służące do przygotowywania i przechowywania konfitur. Odrębna część Muzeum Konfitury poświęcona jest odżywczym walorom owoców. Każdy z gości może się między innymi dowiedzieć, jakie owoce spożywać najlepiej latem, jakie zimą, a jakie przez cały rok. W bardzo ciekawy sposób potraktowano spór na temat tego, jak odróżnić co jest dżemem, a co marmoladą. Goście są zachęcani do wzięcia udziału w dyskusji i podzielenia się swoimi opiniami. Oczywiście jak przystało na solidne muzeum kulinarne odwiedzający zastaną w jego murach także dużą liczbę przepisów, uczących jak przygotowywać konfitury.

Na terenie muzeum działa także sklep z konfiturami, gdzie każdy może zakupić konfitury z owoców tradycyjnych i egzotycznych, słodkie i gorzkie, z warzyw i owoców. W sklepie można nabyć również unikalną w skali światowej "tablicę periodyczną konfitur". Niecierpliwym zdradzimy, że ten wyjątkowy dokument skonstruowany specjalnie na potrzeby muzeum jest także dostępny na oficjalnej stronie muzeum w formacie pdf. Część artykułów oferowana jest w sklepie internetowym połączonym z oficjalną witryną muzeum.

Godziny otwarcia
  1. Od 16 wrzesnia do 14 czerwca
    Poniedziałek - Piątek: 9.00 - 14.00 i 16.00 - 19.00
    Sobota: 9.00 - 14.00 i 17.00 - 20.00
    Niedziela: 10.00 - 14.00

  2. Od 15 czerwca do 15 września Codziennie 10.00 - 14.00 i 17.00 - 21.00
Ceny biletów

Wstęp bezpłatny