Muzeum Cukru


Comments Off | Last Update: August 23, 2013

Zucker-Museum, Amrumer Straße 32, 13353 Berlin, Niemcy

Kto z Państwa jest zainteresowany poznaniem słodkiej, ale i momentami gorzkiej historii znanego nam z życia codziennego dodatku, powinien udać się do berlińskiego Muzeum Cukru. W tym miejscu na powierzchni wystawienniczej przekraczającej 450 metrów kwadratowych od ponad stu lat gromadzone są przedmioty związane z kulturą oraz gospodarką. Cukier pełni tutaj naczelną rolę, a liczba jego zastosowań wydaje się być nieskończona.

Niemiecka instytucja posiada bogate zbiory, które udostępnia w ramach 7 stałych ekspozycji oraz różnorodnych wystaw czasowych. Do grona wystaw stałych należą następujące ekspozycje:

- "Cukier kolonialny" - kolekcja z eksponatami dotyczącymi handlu, konsumpcji oraz polityki w wiekach od 16. do 18.;

- "Trzcina cukrowa" - wystawa opisuje pochodzenie i biologię trzciny cukrowej, porusza ekologiczne i przemysłowe aspekty jej uprawy oraz wyjaśnia w jaki sposób z rośliny tej wytwarza się cukier;

- "Prusy - kolebka cukru buraczanego" - obszar wystawienniczy ukazuje szybki rozwój produkcji cukru buraczanego, który z dobra luksusowego stał się produktem masowym, cukier buraczany został odkryty w Berlinie w roku 1747;

- "Niewolnictwo i plantacje" - ukazuje w jaki sposób w czasach kolonialnych, pozyskiwany był cukier dla Europejczyków, charakteryzuje nieludzki system oparty na niewolniczej pracy oraz prześwietla warunki w jakich pracowali niewolnicy w europejskich koloniach;

- "Świat bez cukru" - przedstawia historię konsumpcji cukru oraz zadaje istotne pytania o jego wady i zalety, informuje o zastosowaniach cukru nie powiązanych z przemysłem spożywczym;

- "Wytwarzanie cukru" - ekspozycja przekazująca wiedzę na temat pochodzenia, uprawy i przetwórstwa buraków cukrowych, w tej części muzeum można w szczegółach poznać proces produkcji cukru, dodatkowo prezentowane są informacje o ekonomicznym i ekologicznym znaczeniu produktów ubocznych jak melasa;

- "Bez cukru brak alkoholu" - wystawa charakteryzuje rolę cukru w produkcji alkoholów, zawiera historyczne instalacje do destylacji oraz warzenia piwa.

Trzcina cukrowa już 10 000 lat temu należała do prowiantu plemion wędrownych. Berlińskie Muzeum Cukru stara się ukazać całą historię tego słodkiego składnika. Nie pomija niewygodnych faktów dotyczących jego produkcji oraz prezentuje oryginalne przedmioty z zamierzchłych czasów. W stolicy Niemiec gdzie siedzibę ma muzeum, odkryto po raz pierwszy cukier buraczany, dlatego tradycja spożywania tego słodkiego specyfiku ma w tym mieście ogromną tradycję. Stańcie się częścią tej tradycji składając wizytę w oddalonym o kilkadziesiąt minut od polskiej granicy Muzeum Cukru.

Godziny otwarcia

Poniedziałek - Czwartek: 09.00 - 16.30
Niedziela : 11.00 - 18.00
Sobota i Piątek: zamknięte

Ceny biletów

Wstęp bezpłatny.
Muzeum prosi, aby grupy zorganizowane powyżej 14 osób zapowiadały swój przyjazd z dwutygodniowym wyprzedzeniem.