Muzeum Chleba


Comments Off | Last Update: August 23, 2013

Zofii Nałkowskiej 5, 41-922 Radzionków, Polska

Twórcę Muzeum Chleba Piotra Mankiewicza zaliczyć należy do pasjonatów kolekcjonerstwa najwyższego szczebla. Jak zawsze wszystko zaczęło się od niewinnego "zbieractwa" i kupowaniu eksponatów na targach starości, ale gdy zbiory zaczęły zajmować coraz większą przestrzeń przyszła myśl o stworzeniu muzeum.

Założeniem twórcy Muzeum było udostępnienie piekarzom i cukiernikom miejsca na gromadzenie starych, zabytkowych narzędzi pracy. Stało się jednak inaczej. Muzeum Chleba gromadzące kolekcjonerskie zbiory Piotra Mankiewicza stało się placówką oświatową ogólnie dostępną, a przede wszystkim dla dzieci i młodzieży. Tu można się zapoznać z historią chleba, z szacunkiem dla niego, jak i z maszynami i urządzeniami do jego produkcji wykorzystywanych. Zbiory obejmują już kilka tysięcy eksponatów w postaci maszyn i urządzeń, pocztówek, zdjęć, obrazów, grafik, publikacji czy książek. Nie wszystkie mogą być już udostępnione zwiedzającym, których w ciągu 2-ch lat było 85 tys.

Muzeum ulega ciągłym zmianom. Ostatnio udostępniono salę "bacówkę" utrzymaną w góralskim stylu i wykonaną przez autentycznych górali. Tu zwiedzający będą mogli poczekać na swoją kolejkę w zwiedzaniu, a w przyszłości zjeść zupę wodzionkę-śląską specjalność. Muzeum jest również otwarte na inne propozycje wykorzystania swoich pomieszczeń np. dla spotkań towarzyskich, narad czy kameralnych występów artystycznych. Cała działalność muzealna Piotra Mankiewicza została zauważona i doceniona przez Związek Górnośląski, który przyznał mu Nagrodę im. Wojciecha Korfantego.

Godziny otwarcia

MUZEUM CHLEBA otwarte od poniedziałku do piątku w godzinach: 8.00-16.00
Ostatnie wejście do muzeum dla osób indywidualnych o godzinie 14.30.
Pierwsza sobota miesiąca w miesiącach IV-XI w godzinach 12.00 – 16.00
Zwiedzanie w innych terminach do uzgodnienia telefonicznie.

Ceny biletów

15 zł zwiedzanie indywidualne
13 zł zwiedzanie grupowe z wypiekiem bułek