Kuchnia w świecie tenisa

By : | 0 Komentarzy | On : July 31, 2014 | Category : ciekawostki

Zastanawiacie się czasem czy sportowcy jadają coś oprócz ściśle zaplanowanych przez sportowego dietetyka potraw? Dziś cała prawda o tenisistach.

Zawodowi sportowcy niejednokrotnie stosują w trakcie sezonu specjalne diety, jednak i oni mają swoje „grzeszne” potrawy, którymi delektują się, gdy pozwala im na to aktualny rytm treningowy. Postanowiłam się dziś przyjrzeć ulubionym daniom gwiazd świata tenisowego, które zazwyczaj na korcie nawet w czasie 5-godzinnych batalii wielkoszlemowych posilają się jedynie bananami.

 

Zacznę od tenisistek, w gronie których na wysokim miejscu rankingowym mamy swoją reprezentantkę. Agnieszka Radwańska w jednym z wywiadów zdradziła, że przepada za bardzo tradycyjnymi potrawami jak zupa grzybowa czy sernik. Gwiazda zdradziła również, że generalnie ma ogromną słabość do smakowitych ciast, a jej ulubioną potrawą egzotyczną jest pizza hawajska. Dominująca niepodzielnie od wielu lat w tenisie żeńskim Serena Williams uwielbia tradycyjny, amerykański „pie” (rodzaj szarlotki podawanej na ciepło) z marchewką, cynamonem i nadzieniem z masy cukrowej. Popularna serbska zawodniczka Ana Ivanovic lubuje się sushi. Podobno poszukuje tej potrawy w każdym mieście odwiedzanym w ramach cyklu WTA. Rosjanka Maria Sharapova jest miłośniczką szerokiej grupy potraw z repertuaru kuchni rosyjskiej i tajskiej. Przy okazji warto nadmienić, że tenisistka promuje również w wielu krajach własną linię słodyczy pod marką Sugarpova. Lubiana w Polsce Caroline Wozniacki wybiera najchętniej tradycyjne dania jak stek lub kurczak z ziemniakami.

 

Obecny numer jeden rankingu mężczyzn Novak Djokovic podkreśla, że odkąd przeprowadził się do Monte Carlo bardzo tęskni za swoim ojczystym jedzeniem serbskim. Uwielbia burgery Pljeskavica przygotowane z wołowiny, jagnięciny i wieprzowiny. Rafael Nadal najchętniej spożywa z kolei owoce morza, szczególnie pochodzące z Morza Śródziemnego, a do jego ulubionych potraw zdecydowanie można zaliczyć makaron z krewetkami. Jak zdradził, do makaronu daje własnego pomysłu sos wykonany z oliwy z oliwek, papryki i krewetek. Szwajcar Roger Federer zdradził swoim fanom, że „lubi kuchnię włoską, japońską oraz wszystkie potrawy, które przygotowuje mu mama”. Ubiegłoroczny triumfator Wimbledonu Andy Murray jest również miłośnikiem potraw japońskich. Tenisista potrafi już podczas pomeczowej konferencji prasowej zajadać się przekąskami sushi. Reprezentant naszego kraju Jerzy Janowicz lubi w szczególności piersi z kurczaka, co zostało publicznie potwierdzone.

Dodaj Komentarz