Konserwanty spożywcze

0 Komentarzy | September 21, 2013

E200 kwas sorbowy
E202 sorbinian potasu
E203 sorbinian wapnia
E210 kwas benzoesowy
E211 benzoesan sodu
E212 benzoesan potasu
E213 benzoesan wapnia
E214 benzoesan etylu
E215 sól sodowa para-hydroksybenzoesan etylu
E216 para-hydroksybenzoesan propylu
E217 sól sodowa para-hydroksybenzoesan propylu
E218 para-hydroksybenzoesan metylu
E219 sól sodowa para-hydroksybenzoesan metylu
E220 dwutlenek siarki
E221 siarczyn sodu
E222 wodorosiarczyn sodu
E223 dwusiarczyn sodu
E224 dwusiarczyn potasu
E225 siarczyn potasu
E226 siarczyn wapnia
E227 wodorosiarczyn wapnia
E228 wodorosiarczyn potasu
E230 difenyl
E231 fenylofenol
E232 sól sodowa fenylo-fenolu
E233 tiabendazol
E234 nizyna
E235 pimarycyna
E239 heksametylenotetraamina
E242 dimetylodiwęglan
E249 azotyn potasu
E250 azotyn sodu
E251 azotan sodu
E252 azotan potasu
E260 kwas octowy
E261 octan potasu
E262 octan sodu
E263 octan wapnia
E270 kwas mlekowy
E280 kwas propionowy
E281 propionian sodu
E282 propionian wapnia
E283 propionian potasu
E284 kwas borowy
E285 tetraboran sodu
E290 dwutlenek węgla
E296 kwas jabłkowy
E297 kwas fumarowy

Konserwanty spożywcze to środki stosowane w pokarmach, aby przedłużyć czas ich zdatności do spożycia. Stosując je producenci starają się walczyć z rozwojem grzybów i bakterii. Niestety wiele z nich jest tak mocno syntetycznych, że ludzki organizm nie potrafi ich przetworzyć prawidłowo w nadmiernych ilościach. Oczywiście na liście stosowanych związków znajdą Państwo również substancje całkowicie naturalne. Spora liczba konserwantów nie nadaje się
do spożycia dla dzieci. W opisach zawarto przykładowe produkty, wszystkie stosowane nazwy związków chemicznych oraz informacje o szkodliwości.

Dodaj Komentarz