E270 – Kwas mlekowy

0 Komentarzy | September 28, 2013

Numer E E270
Nazwa Kwas mlekowy, kwas 2-hydroksypropanowy
Funkcja Konserwant, regulator kwasowości (pH)
Produkty zawierające dodatek Sery, jogurty, kefiry, ogórki, owoce konserwowe,
piwa, margaryny, wyroby cukiernicze
Opis Naturalny lub syntetyczny konserwant.
Stosowany przeciwko drożdżom i grzybom.
Dopuszczalne dzienne spożycie nie zostało wyznaczone.
Kwas produkowany przez bakterie.
Stosowany głównie w produktach kwaśnych.
Szkodliwość Bezpieczny dla dorosłych. Nie powinien być spożywany
przez niemowlęta i małe dzieci.
Dodatkowe informacje:

Znajduje zastosowanie w przemyśle garbarskim i tekstylnym, jak i w pszczelarstwie.
Stosowany w produkcji polimerów użytecznych, np. podczas wytwarzania
biodegradowalnych toreb jednorazowego użytku.

Dodaj Komentarz