E250 – Azotyn sodu

0 Komentarzy | September 28, 2013

Numer E E250
Nazwa Azotyn sodu, azotan(III) sodu, sól kwasu azotawego i sodu
Funkcja Konserwant
Produkty zawierające dodatek Mięso, przetwory rybne, gotowane mięsa
Opis Naturalny lub syntetyczny konserwant.
Wydobywany w kopalniach minerał lub wytwarzany chemicznie.
Używany przeciwko bakterii wywołującej botulizm.
Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi o.06 mg/kg masy ciała.
Produkowany w postaci białego proszku.
Konserwant dobrze rozpuszczalny w wodzie.
Szkodliwość Szkodliwy. Podejrzewany o potencjał rakotwórczy.
W wielu krajach jego stosowanie w produktach spożywczych
zostało zakazane.
Może w połączeniu z innymi substancjami tworzyć rakotwórcze
substancje w żołądku.
Dodatkowe informacje:

Dodaj Komentarz