E221 – Siarczyn sodu

0 Komentarzy | September 28, 2013

Numer E E221
Nazwa Siarczyn sodu, sól sodowa kwasu siarkowego
Funkcja Konserwant
Produkty zawierające dodatek Mięsa (obecne zabroniony), piwa, wina, chleb,
sałatki, karmel, produkty z żółtkiem jaja
Opis Syntetyczny konserwant.
Używany przeciwko bakteriom.
Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi 0,7 mg/kg masy ciała.
Substancja ma postać białego proszku i jest nietrwała.
Rozpuszczalny w wodzie, lecz nierozpuszczalny w alkoholu.
Szkodliwość Bezpieczny jeśli nie przekracza się dopuszczalnej dawki maksymalnej.
W połączeniu z alkoholem zmaga efekt kaca.
U niektórych osób występuje brak tolerancji w stosunku do siarczynów.
Dodatkowe informacje:

Stosowany jest jako środek bielący i utleniacz.
Znajduje zastosowania w przemyśle papierniczym, garbarskim, tekstylnym,
winiarskim i fotografice.

Dodaj Komentarz