E213 – Benzoesan wapnia

0 Komentarzy | September 28, 2013

Numer E E213
Nazwa Benzoesan wapnia, sól wapniowa kwasu benzoesowego
Funkcja Konserwant
Produkty zawierające dodatek Koncentrat z ananasa, konserwy warzywne, majonezy,
napoje bezalkoholowe, margaryny, gumy do żucia, dipy
Opis Syntetyczny konserwant.
Używany przeciwko drożdżom i bakteriom.
Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi 5 mg/kg masy ciała.
Dobrze rozpuszcza się w wodzie.
Wysokie stężenia mogą zmienić smak pokarmów na kwaśny,
dlatego konserwant ten jest raczej stosowany w niskich dawkach.
Przemysł spożywczy wytwarza go z toluenu.
Skuteczny w środowisku pH powyżej 5.
Szkodliwość Niebezpieczny. Może wywoływać reakcje alergiczne.
Podejrzewany o rakotwórczość.
Dodatkowe informacje:

Dodaj Komentarz